Logo
Insider tips

Hanna deelt haar favoriete plekken in Rotterdam Centrum

De Karel Doorman Hanna Owusu 4
Hanna Owusu
Geschreven door Hanna Owusu
1 mei 2023
Frontrunner

De Rotterdamse architectuur is adembenemend mooi, maar mensen willen niet altijd van buitenaf naar de gebouwen kijken (zeker omdat het erg slecht weer kan zijn).

Daarom deel ik drie van mijn favoriete plekjes in het Centrum waar je de architectonische schoonheid van binnenuit kunt bewonderen.

Central Plaza: de alternatieve route van en naar Rotterdam Centrum

Het Central Plaza ligt direct tegenover het centraal station, op slechts 2 minuten loopafstand. Op weg naar het centraal station of naar het stadscentrum is Central Plaza een leuk alternatief voor de drukke straat - vooral bij slecht weer. Afgezien van een aantal mooie winkels en restaurants, is het interieurontwerp wat het extra speciaal maakt.

In 2011-2013 is het gebouw volledig gerenoveerd en opnieuw ingericht. Aan de hoge plafonds werden onder andere lantaarns geïnstalleerd om de kamer te vullen met een warme sfeer. Voor veel volwassenen lijkt dit misschien saai, maar mijn kleine zusje van 5 kan wel 30 minuten besteden aan het tellen van lantaarns.

Op speciale feestdagen of festiviteiten veranderen zelfs de kleuren van de lantaarns. Zeker de moeite waard dus om af en toe even te checken!

Central Plaza Hanna Owusu 3
Central Plaza Hanna Owusu 4

De Karel Doorman: bouwen op het verleden

Het gebouw "De Karel Doorman" valt vooral op door zijn glazen opbouw, maar bestaat eigenlijk uit twee verschillende gebouwen: de originele sokkel uit 1948 en de nieuwe "H"-structuur die in 2012 aan het gebouw is toegevoegd.

Op de 14e verdieping bevindt zich een overdekt dakterras precies tussen de twee torens (op de loopbrug van de "H"). Vanaf hier heb je een prachtig, alternatief uitzichtpunt om te genieten van de skyline van Rotterdam of een adembenemende zonsondergang. Maar je moet iemand in het gebouw kennen om je binnen te laten – dus maak wat vrienden, want het is zeker een bezoekje waard.

Als je van bovenaf prachtige foto's wilt maken en niemand kent die je het gebouw binnenlaat, kun je naar de parkeerplaats ernaast gaan. Ook al reikt het uitzicht vanaf hier niet zo ver, toch heb je op de bovenste verdieping een goed zicht op De Karel Doorman, Calypso en nog veel meer iconische gebouwen.

De Karel Doorman Hanna Owusu 5
De Karel Doorman Hanna Owusu 4

Forum Rotterdam: een nationaal monument

Direct aan de Coolsingel vind je het multicomplex Forum Rotterdam met de grootste boekhandel van Rotterdam, genaamd Donner. In 2014 betrok Donner het voormalige bankgebouw van de Rotterdamsche Bank. Op verschillende niveaus vind je boeken over allerlei onderwerpen en kun je je tijd verdrijven in de leeshoeken. Als je niet kunt beslissen welk boek je moet kopen, kun je ook een koffiepauze houden in hun café.

Een charmante plek met alles wat een boekenliefhebber zich kan wensen: koffie of thee, een knusse leesstoel en boeken. En niet alleen in het Nederlands, maar er zijn ook genoeg boeken in andere talen, vooral Engels. Maar boeken kunnen meer zijn dan alleen geschreven tekst - ik ga er zelf heen voor de architectuur- en kunstboeken, die meestal foto's bevatten. Het is dus ook een prachtige tussenstop in Rotterdam voor toeristen die nog op zoek zijn naar iconische architectuur/kunstboeken om mee naar huis te nemen van hun vakantie!

Niet voor niets is Forum Rotterdam in 2010 uitgeroepen tot rijksmonument.

Forum Rotterdam Hanna Owusu 3
Forum Rotterdam Hanna Owusu 2
Hanna Owusu
Geschreven door Hanna Owusu
1 mei 2023
Frontrunner