Logo
Hofbogenpark De Urbanisten
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
10 februari 2022
Frontrunner

De veranderingen in Rotterdam Centrum zijn niet bij te houden. De knapte koppen in de architectuurwereld ontwerpen prachtige plannen voor een groene, duurzame en efficiënte stad. Wat er de komende tijd op de planning staat, delen we hieronder.

Hofbogenpark draft design

Nog even en we kunnen vanaf station Hofplein tot aan de A20 door weelderig groen lopen, in een nieuw stadspark langs de bijna twee kilometer lange overkapping van het oude spoorviaduct.

Het Hofbogenpark wordt een uitnodigende plek voor buurtbewoners en bezoekers om samen te komen en fit te blijven in de natuur. De beplanting zelf zal een grotere diversiteit aan dierenleven stimuleren en een verkoelend effect hebben op warme dagen, terwijl het ook helpt om overstromingen en droogte te voorkomen. Al deze factoren zullen de aanpassing van de stad aan een veranderend klimaat ondersteunen. Voor meer informatie over dit project, bezoek de website over het Rotterdam Hofbogenpark.

Hofbogenpark De Urbanisten

Schiekadeblok urban plan

De ambitie van Rotterdam voor de ontwikkeling van het Schiekadeblok is om een levendig, dichtbebouwd en gemengd stedelijk knooppunt te creëren dat zijn unieke karakter qua programmering en openbare ruimte behoudt. Het recent vastgestelde stedenbouwkundige plan illustreert hoe dat eruit zou kunnen zien.

Het plan is gericht op het integreren van gebouwen uit het wederopbouwtijdperk en moderne gebouwen rond een groene stedelijke ontmoetingsplaats, en op het benutten van de intrinsieke kwaliteiten van het gebied om elkaar te versterken.

De volgende stap in het proces is de vaststelling van het bestemmingsplan, dat naar verwachting in mei 2022 klaar ligt.

Schiekadeblok KCAP

Luchtsingel toekomst

De Luchtsingel is misschien wel het bekendste voetgangerspad van Rotterdam. Met zijn kenmerkende knalgele kleur werd deze winnaar van het Rotterdams stedelijke initiatief meteen een trekpleister.

Momenteel onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor de toekomst van dit monument, dat oorspronkelijk in 2012-2014 is gebouwd als tijdelijke structuur voor tien jaar. Dit jaar beoordeelt de gemeente hoe lang de Luchtsingel verantwoord en veilig overeind kan blijven.

Het zal ook scenario's uitwerken voor de gedeeltelijke of volledige vervanging van de brug door een nieuwe verhoogde loopbrug. Met de opening van het Hofbogenpark en ontwikkelingen als ZOHO en het Schiekadeblok zal het verkeer over de Luchtsingel in de toekomst naar verwachting alleen maar verder toenemen.

Luchtsingel Iris van den Broek
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
10 februari 2022
Frontrunner