Logo
Iconisch

De buitengewone architectuur van het Centraal Station in Rotterdam

Rotterdam Centraal Ossip van Duivenbode 1 min
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
21 februari 2024
Frontrunner

Het Centraal Station van Rotterdam is veel meer dan alleen een knooppunt voor treinreizigers; het is een iconisch voorbeeld van moderne architectuur en een ware blikvanger in de stad.

Met zijn futuristische ontwerp, imposante overkapping en slimme gebruik van ruimte, trekt het station niet alleen dagelijks duizenden reizigers aan, maar ook talloze architectuurliefhebbers van over de hele wereld. Lees meer over de totstandkoming van dit Rotterdamse icoon.

Oud en nieuw

Met dit nieuwe ontwerp van Team CS, werd het oude vertrouwde gebouw - ontworpen door Sybold van Ravesteyn - vervangen. Een nodige transformatie, want met de groei van Rotterdam, voldeed het oude station niet meer aan de wensen en eisen van haar gebruikers, zoals de capaciteit en de inrichting.

Met het nieuwe gebouw is er een icoon gerealiseerd die van het Proveniersplein aan de noordzijde loopt tot aan het Stationsplein aan de zuidzijde. Met maar liefst 46.000 m² is het een belangrijk centrumknooppunt geworden dat ruimte biedt aan hogesnelheidsverbindingen die door Europa rijden, treinen tot aan alle uithoeken van het land en een ontmoetingsplek voor iedereen.

‘De hoofdingang is imposant en heeft een glanzende, roestvrij stalen look die verwijst naar de glinsterende rivier de Maas.’
#RotterdamCentrum

Een licht en glanzend design

Het ontwerp van het Centraal Station in Rotterdam is een bijzondere. We kunnen het gebouw, dat één geheel vormt, in tweeën delen. De hoofdingang is imposant en heeft een glanzende, roestvrij stalen look die verwijst naar de glinsterende rivier de Maas.

Het andere gedeelte, de noordzijde, is voornamelijk hoog en licht, en overspant met 250 meter het perron waar de treinen aankomen en vertrekken.

Rotterdam Centraal Station Luchtfoto 2019 Guido Pijper

Een imposante binnenkant

Bij het binnenstappen van de hoofdingang word je overrompeld door de hoge plafonds, de vele ramen en de houten inrichting. Een prachtig design die tevens functioneel is. Want hier kunnen alle reizigers hun informatie verzamelen over hun reis bij de informatiebalie, de NS-reizigerswinkel en de kaartautomaten.

Eenmaal ingecheckt bij de poortjes, ga je een lange hal aan winkels tegemoet, die afgewisseld worden met trappen naar de perrons.

Rotterdam Centraal Ernst Wagensveld
Rotterdam Centraal Station tram 2 2019 ️ Iris van den Broek

Een duurzaam station

In aanvulling op het indrukwekkende ontwerp, is het Centraal Station ook een voorbeeld van duurzame architectuur. Het station maakt gebruik van energie-efficiënte technologieën en is ontworpen met het oog op milieuvriendelijkheid en energiebesparing.

Zo zijn er op de dakbedekking ruim 130.000 zonnepanelen aangebracht, goed voor zo'n 10.000 m² van de in totaal 28.000 m² dakoppervlak. Daarmee is er rekening gehouden met waar het meeste zonlicht komt én met de hoogbouw die rondom het station zal worden gebouwd in de komende jaren. Dankzij deze toepassing van zonnepanelen is de CO2-emissie voor het energieverbruik op het station met acht procent verminderd.

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
21 februari 2024
Frontrunner