Logo
Het voormalige Shell gebouw

Alles over Hofplein 19

Architecture 1
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 juli 2021
Frontrunner

Rotterdam is continually evolving. The city is famed for its great diversity of 20th-century architecture as well as its newer ultramodern structures.

Rotterdam is continu in ontwikkeling. De stad staat bekend om zijn grote diversiteit aan 20e-eeuwse architectuur en om zijn nieuwere ultramoderne structuren.

In this article, we shine a spotlight on one of Rotterdam Central District’s iconic buildings: Hofplein 19. With this year marking the 50th anniversary of its architect C.A. Abspoel’s death, now is the perfect time to take a closer look at this marvellous structure.

Hofplein 19 was originally the headquarters of Shell. C.A. Abspoel was a natural choice to supply the design, being Shell’s company architect. Initially conceived as a five-storey office, it ultimately became the nine-story building we now know. The project broke ground in December 1957 and in August 1960 the opening celebration was held with Mayor van Walsum presiding. Shell’s arrival in the Central District immediately enhanced the port city’s standing.

In dit artikel zetten we een van de iconische gebouwen van Rotterdam Central District in de schijnwerpers: Hofplein 19. Met het 50-jarig jubileum van haar architect C.A. Abspoels overlijden, is nu het perfecte moment om dit prachtige bouwwerk van dichterbij te bekijken.

Hofplein 19 was oorspronkelijk het hoofdkantoor van Shell. Abspoel was een logische keuze om het ontwerp te leveren, als bedrijfsarchitect van Shell. Aanvankelijk bedacht als een kantoor van vijf verdiepingen, werd het uiteindelijk een gebouw van negen verdiepingen zoals we die nu kennen. Het project startte in december 1957 en in augustus 1960 vond de feestelijke opening plaats onder voorzitterschap van burgemeester van Walsum. De komst van Shell in het Central District versterkte meteen de reputatie van de havenstad.

‘Aanvankelijk bedacht als een kantoor van vijf verdiepingen, werd het uiteindelijk een gebouw van negen verdiepingen zoals we die nu kennen.’
#RotterdamCentrum

Het eerste design

Het gekozen bouwmateriaal voor Hofplein 19 was robuust gewapend beton. Vanwege de locatie was het hele gebouw geluiddicht, zodat werknemers niet zouden worden gestoord door het lawaai van treinen en verkeer. Om het betonnen frame te stabiliseren, kreeg het gebouw zware zijwanden, een noordwand en een betonlift. De kantoren waren verbonden door trappenhuizen aan weerszijden van een centrale hal. Binnen was een veelvoud aan kunstwerken, maar het Shell-logo prijkte op de gevel.

De huurders

Shell verliet het gebouw in 1999 en het bleek aanvankelijk een moeilijke ruimte om te verhuren. Tegenwoordig is het echter de thuisbasis van vier geweldige bedrijven. Aan de buitenkant is er in de loop der jaren veel veranderd. In 1989 werd een spiegelglazen gevel toegevoegd. Een renovatie uit 2018 door de firma OZ architect verving dit door een transparante glazen gevel en opende ook de binnenruimte. Nu worden bezoekers verwelkomd in een modern glazen paviljoen.

Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 juli 2021
Frontrunner