Logo
Operator
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 juli 2021
Frontrunner

De meest buitengewone uiting van gemeenschapsgevoel en vertrouwen door lokale bedrijven in RCD moet de oprichting van Operator Radio zijn. Wat vier jaar geleden begon als Rotterdams eerste online radio, groeide al snel uit tot een cultureel platform. Jorn de Vries, medeoprichter en ontwerper van Almost Modern, noemt het Central District met trots ‘zijn tuin’. In dit interview spreekt hij over het belang van het ondersteunen van kunst en cultuur.

The most extraordinary expression of community feeling and confidence by local businesses in RCD has to be the creation of Operator Radio. What started four years ago as Rotterdam’s first online radio, rapidly blossomed into a cultural platform. Jorn de Vries, co-founder and a designer at Almost Modern, is proud to call the Central District ‘his garden’. He talked to us about the importance of supporting art and culture.

Het was in 2017 dat het 'magische vijftal' samenkwam om een project te lanceren om de havenstad het onafhankelijke radiostation te geven dat het niet had. Jorn de Vries en zijn vier medeoprichters Osman Bas (DJ Mr. Nice Guy), Jeff van Hoek (DJ Jeff Solo), Patrick Marsman (eigenaar van het Pinkman label) en Ofra Beenen (popmuziek programmeur) brachten ieder hun eigen talenten aan het project. Nu streamen ze samen het geluid van Rotterdam.

Jorn: “We zijn een plek voor gelijkgestemden die op zoek zijn naar een alternatief geluid. Inmiddels hebben we zoveel dj's voor het eerst uitgezonden en dat heeft een showcase gecreëerd voor veel van het talent in deze stad.”

It was in 2017 that the ‘magic fivesome’ got together to launch a project to give the port city the independent radio station it didn’t have. Jorn de Vries and his four fellow co-founders Osman Bas (DJ Mr. Nice Guy), Jeff van Hoek (DJ Jeff Solo), Patrick Marsman (owner of the Pinkman label) and Ofra Beenen (pop music programmer) each brought their own talents to the project. Now, together, they stream the sound of Rotterdam.

Jorn: “We’re a place for like-minded people who are looking for an alternative sound. By now, we’ve given so many DJs their first air time and that’s created a showcase for a lot of the talent in this city.”

‘We zijn een plek voor gelijkgestemde mensen die op zoek zijn naar een alternatief geluid.’
Jorn de Vries

Community

Voor Jorn was het een logische keuze om het station in het Central District te plaatsen. Hij zat al jaren in het Schieblock en werkte nauw samen met Biergarten. “Het hebben van een kantoor boven Biergarten en het vertrouwen dat zowel zij als het digitale bureau We Are You in ons hadden, gaven ons de stabiliteit om Operator Radio op te richten. Van daaruit hadden we ook een lanceerplatform om een goed programma en een goede community op te bouwen. We zijn een genre-vrij platform, dus een echte mix van alles.” Operator Radio draait tegenwoordig niet alleen om muziek, maar doet ook coproducties met kunst- en kennisinstellingen. Een succesvolle crowdfunding campagne in 2018 plus daaropvolgende stadsfinanciering getuigde van de steun en impact van deze livestreamingdienst.

Verkennen en verbinden

Wat Jorn zo leuk vindt aan kunst en cultuur, is dat je dingen kunt doorgeven die je hebt gezien en gehoord. “In onze samenwerkingen willen we diep gaan. Binnenkort gaan we diepte-interviews doen met de makers van de opening van de tentoonstelling Gender For World in het Tropenmuseum. Zo kunnen we meer mensen bereiken.”

Het platform lanceerde dit jaar ook een flexibele ruimte voor coproducties, podcasts en talkshows, genaamd Time Is The New Space. Ook dit belooft een grote diversiteit aan onderwerpen diepgaand te onderzoeken.

Uitgelichte foto door Ruben Stam.

Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 juli 2021
Frontrunner