Logo
Kinderen Ontdekken De Maritieme Wereld Bij Professor Plons Fred Ernst
Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
18 augustus 2022
Frontrunner

Het Maritiem Museum sluit de zomer af met het Maritiem Festival! Een programma vol met activiteiten voor jong en oud van 27 augustus tot en met 4 september.

Rotterdam is een havenstad in hart en nieren. Eeuwen lang was Rotterdam de haven van Rotterdam de grootste ter wereld en nog steeds kan geen enkele haven in Europa tippen aan die van Rotterdam. Om het verleden en het heden van de haven onder de aandacht te brengen organiseert het Maritiem Museum het Maritiem Festival, in aanloop naar en tijdens de Wereldhavendagen!

Een vol programma

Tijdens het Maritiem Festival kun je meedoen aan ontzettend veel te gekke activiteiten die een kijkje geven in het leven in de haven. Zo wordt er een interactieve app gelanceerd waarmee iedereen mee kan helpen met het bouwen van een informatieve kaart over de oevers van de Maas.

Je kan meedoen met een cursus sleep roeien, er is een smid in actie, er komt een acrobaat aan kranen slingeren, er is een foto expo en er zijn tientallen te gekke workshops!

Genoeg te doen dus. Dat terwijl de Nieuwe Maas ook nog eens 150 jaar bestaat en daar ook uitgebreid aandacht voor is!

Maritiem museum rotterdam smid foto marco de swart 01
Maritiem Museum horeca Fotografie Marco de Swart 54

Circulair?

De hele zomer wordt de Rotterdamse haven schoon gevist van zwerfafval als plastic. Maar wat als niet al dit afval plastic is? Het Maritiem Museum gaat samen met schoolkinderen, buurtbewoners en de Universiteit van Wageningen al het plastic onderwerpen aan een steekproef.

De steekproef moet inzicht geven in wat er nog kan worden gebruikt van al dit afval! Zo komt het toch nog ergens van pas. Ook kan iedereen die dat wil mee doen aan workshops waarbij oude zijlen worden beschilderd om er vervolgens tassen van te maken. Hoe tof is dat?

Maritiem Museum Haven fotografie Jan van der Ploeg 26
Maritiem Museum rotterdam Theo de Man

Schepen te gast

Tijdens het Maritiem Festival ligt de haven elke dag vol met de meest bijzondere schepen die speciaal voor het festival een kijkje komen nemen in de Rotterdamse haven.

Zo komt Time is Money, de laatste parlevinker van Nederland, langs. Vroeger deden schippers hun boodschappen liever niet aan wal, dat kostte namelijk te veel tijd. Dit deden ze bij een parlevinker. Een parlevinker is dus eigenlijk een soort varende supermarkt, en je bent van harte welkom om een kijkje te nemen aan boord!

Kinderen Ontdekken De Maritieme Wereld Bij Professor Plons Fred Ernst

Rondvaarten

Rondvaart Maritiem District

Hoe tof is het om een rondvaart te maken door het mooiste Maritiem District van Nederland? Onder begeleiding van een schipper ontdek je alle (oud) havens in het centrum van Rotterdam. Zo ga je langs de Wijnhaven, Leuvehaven, Oude Haven en de Haringvliet. Die laatste is bijzonder, want hier ontstond ooit de haven van Rotterdam!

Historische rondvaart

Tijdens de historische rondvaart leer je alles over de geschiedenis van de stad. Je vaart langs iconen als de Erasmusbrug en het SS Rotterdam en leert alles over de museumschepen. En natuurlijk vertelt de bemanning je alles over het schip waar je op staat!

Maritiem Museum Rotterdam museumhaven Fotografie Marco de Swart
Maritiem District Scheepmakershaven Hester Blankestijn

Heb jij zeebenen? Bestel dan hier je tickets en ontdek het maritieme leven!

Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
18 augustus 2022
Frontrunner