Logo
Rotterdam kleurt oranje

Vier Koningsdag 2023 in Rotterdam

Koningsdag naar Rotterdam 1920x1080 1
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
23 februari 2023
Frontrunner

Op donderdag 27 april 2023 kleurt Rotterdam oranje. Deze Koningsdag zal de Koninklijke familie namelijk een bezoek brengen aan onze havenstad! Een fantastisch feest, waarvoor de voorbereidingen al in volle gang zijn.

Het aftellen is begonnen en de plannen voor Koningsdag dit jaar druppelen binnen. Een belangrijk onderdeel daarvan is de Koninklijke route, oftewel, de route die Koning Willem Alexander samen met zijn familie zal afleggen. Maar wist je ook dat de winkels op Koningsdag in Rotterdam Centrum gewoon open zijn?

De Koninklijke route

De route start in de Afrikaanderwijk, om 11 uur om precies te zijn, vlakij het Afrikaanderplein. Na een feestelijk ontvangst zal de Koninklijke familie wandelen naar de Maashaven. Eenmaal aangekomen op de hoek van Maashaven-Noord en Maashaven-Oost, stapt de familie in watertaxi's: een vervoersmiddel die niet mag ontbreken natuurlijk. Langs alle highlights van de stad eindigt de rit in de binnenstad, voor Plein 1940.

De wandeling vervolgt zich over de Blaak, richting de Laurenskerk. De Markthal mag ook niet ontbreken tijdens deze route en vervolgens eindigt de wandeling op de Binnenrotte.

Burgemeester Aboutaleb: ‘Alles zit in deze route om de Koninklijke Familie onder te dompelen in alle geuren, kleuren en smaken van de stad. We gaan hen zeker verrassen met een prachtig programma en bijzondere ontmoetingen.’

Het slotfeest

De eindlocatie van de wandeling, de Binnenrotte, is tevens de locatie voor het verjaardagsfeest. Deze zal starten om 12.00 uur en hier kunnen alle aanwezigen genieten van verschillende optredens. Welke artiesten optreden, dat blijft nog even een verrassing!

Rotterdans je mee?

Het Scapino stadsdansgezelschap heeft voor deze Koningsdag wel een hele bijzondere taak gekregen. Er is namelijk een speciale Koningsdagdans ontwikkeld die alle Rotterdammers - jong en oud - kunnen dansen.

Op 27 april tussen 10.00 en 12.00 uur wordt de Koningsdagdans door 250 Rotterdammers gedanst voor de Koning op het dek van het ss Rotterdam. Wil je mee dansen? Dat kan! Je kan alvast de choreografie oefenen via onderstaande video. Natuurlijk mag je ook gewoon aansluiten en dan wordt er voorafgaand aan het optreden de dans aan je geleerd door de Scapino docenten.

Meer informatie en de inschrijving voor het meedansen kan je vinden via deze link.

Shoppen in Rotterdam Centrum op Koningsdag

Heb je zin om te winkelen op deze feestelijke dag? Why not! In Rotterdam Centrum zijn de winkels gewoon open. Hieronder meer over de openingstijden en natuurlijk alles rondom de vrijmarkt.

Openingstijden winkels in Rotterdam Centrum

Mocht je na het spotten van onze Koning nog even willen shoppen? Dan kan dat gewoon! De winkels in Rotterdam Centrum zijn ook op Koningsdag gewoon geopend. Natuurlijk kunnen er wat aangepaste openingstijden gelden bij jouw favoriete winkel. Het is daarom altijd aan te raden om deze te checken op de website van de winkel zelf. Meer info? Lees het via onderstaande button.

Vrijmarkt op Koningsdag in Rotterdam Centrum

Voor het ultieme nostalgische gevoel op Koningsdag ga je natuurlijk de straat op met een kleedje om jouw spullen te verkopen. Omdat dit jaar de Koning onze stad bezoekt, kan het zijn dat de locatie waar dit is toegestaan in het centrum is aangepast. Wil jij je kleedje buiten het centrum leggen? Dat kan, behalve op het Afrikaanderplein, gewoon overal!

Eten & drinken op Koningsdag in Rotterdam Centrum

De leukste cafés tijdens Koningsdag

Breng jij de dag slenterend door de stad door? Dan kan je wel een pitstop gebruiken! Bijvoorbeeld bij een leuk café in onze binnenstad. Drink een biertje op het terras van Sijf of dans tot in de late uurtjes bij café de Witte Aap.

Bokaal2

Lunchen tijdens Koningsdag in Rotterdam Centrum

Rotterdam Centrum zit vol met de leukste restaurants. Tussen het spotten van de Koning, het afstruinen van de vrijmarkt en het shoppen op de Lijnbaan door, moet er ook gegeten worden. Bekijk via onderstaande button bij welke plekken in Rotterdam Centrum je overheerlijk luncht!

Broodje Q Rotterdam 2
De Falafel

Koningsdag expositie op de Lijnbaan

Dat de stad mooi wordt aangekleed voor de komst van de koning, is duidelijk. De straten zie je elke dag een beetje meer oranje kleuren en de ramen van de winkels worden al mooi bestickerd. Om het af te maken bekijk je nu de Koningsdag expositie in een van de vitrines op de Lijnbaan. Deze geeft een impressie van de verschillende Koninklijke bezoeken die Rotterdam heeft mogen meemaken.

Koningsdag vitrine Lijnbaan

Bereikbaarheid op Koningsdag 2023

Omdat er hoog bezoek komt, zullen er wat verkeersmaatregelen genomen worden in en rondom de stad. Vanaf woensdag 26 april vanaf 8 uur is de Blaak, het Wijnhavengebied en de Binnenrotte afgesloten voor verkeer. Op donderdag 27 april is dat de Meent (van 9.00 tot 17.00 uur), de Erasmusbrug (van 10.00 tot 12.30 uur) en de Leuvehavenbrug (van 11.30 tot 12.30 uur). Houd daar dus rekening mee als je met de auto Rotterdam bezoekt!

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
23 februari 2023
Frontrunner