Logo
Oude bekende

Historisch standbeeld keert terug naar WTC Rotterdam

WTC Rotterdam standbeeld foto door Jannes Linders

Hij is niet te missen: het standbeeld van Gijsbert Karel van Hogendorp op de trappen van WTC Rotterdam. Hij is even weggeweest, maar gelukkig ook weer terug!

Terugkeer van een oude bekende

Het vier meter hoge bronzen standbeeld van Gijsbert Karel van Hogendorp stond al bijna 40 jaar lang op de trappen van WTC Rotterdam. Vanwege een flinke revitalisatie en verduurzaming van de hoofdingang van WTC Rotterdam, waar ook de installatie van twee roltrappen onder vielen, moest het standbeeld even weg. Gelukkig is hij teruggekeerd en is het weer een integraal onderdeel van de entree van WTC Rotterdam.

Het beeld van Gijsbert Karel van Hogendorp is voor veel Rotterdammers een vertrouwde verschijning geworden. Het beeld toont Gijsbert Karel van Hogendorp (1762-1834), die een vooraanstaande rol speelde bij het opstellen van de Nieuwe Grondwet en daarom de grondwet van 1814 in zijn rechterhand houdt. Van Hogendorp was tevens een voorstander van vrijhandel, waardoor zijn sculptuur goed past bij de voormalige Beurs.

WTC Rotterdam nacht
WTC Rotterdam standbeeld foto door Jannes Linders

In ere hersteld

Terwijl het standbeeld van ruim 2.500 kilo even plaats moest maken voor verbouwingen, werd deze zorgvuldig gerestaureerd door bronsbeeldgieterij Binder Art. Deze vakmensen hebben meer dan honderd bouten en moeren, waarmee het oorspronkelijk in elkaar zat, vervangen door nieuwe exemplaren. Oxidatieplekken en vlekken zijn zorgvuldig verwijderd van het buitenoppervlak en de naden zijn professioneel gepolijst.

Het standbeeld heeft alleen wel een nieuwe locatie gekregen voor WTC Rotterdam. In samenspraak met Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) en Gemeente Rotterdam is het kunstwerk op een lage sokkel van Noors graniet geplaatst op het terras voor de trappen van WTC Rotterdam.