Rotterdams trots De Erasmusbrug is 25 jaar!

Geschreven door Lisanne van Beurden
Frontrunner

Al 25 jaar verbindt de Erasmusbrug Zuid en Noord met elkaar en maakt zo een geheel van Rotterdam. Omdat de Erasmusbrug jarig is, zetten we haar in dit artikel in het zonnetje. Hieronder vind je leuke weetjes, foto's en een mooie video van historische momenten op de Zwaan.

Het hart van Rotterdam

Door het bouwen van de brug heeft Rotterdam een nieuw hart gekregen. Nieuwbouw grijpt om zich heen met de Zwaan als centraal focuspunt.

Sinds de bouw van de Erasmusbrug is de vernieuwing van de stad niet meer te stoppen. Er worden steeds nieuwe iconen toegevoegd aan de wereldberoemde skyline. De woontorens op de Kop van Zuid, de Markthal, het Depot, de Zalmhaventoren en ons centraal station. Mensen komen uit alle hoeken van de wereld om deze echte Rotterdamse eyecatchers te bewonderen.

De bouw van de Erasmusbrug in 1995.

Een Koninklijke opening in 1996

De officiële opening van de Erasmusbrug vond plaats op 4 september 1996. De tuibrug, ontworpen door architect Ben van Berkel, werd in de volksmond al snel 'De Zwaan' genoemd.

Niemand minder dan Koningin Beatrix reisde naar Rotterdam af om de tweede brug (de Willemsbrug was de eerste) over de Nieuwe Maas in Rotterdam te openen. Het was een feestelijke dag vol optredens en activiteiten. Zo kregen vijfduizend Rotterdammers uit Noord én Zuid een brunch geserveerd vanuit trams.

Tramconducteur Kees van der Stel kreeg vanuit RET de grote eer de eerste echte rit over de brug te rijden, met aan boord koningin Beatrix.

Brunchen op de brug tijdens de opening in 1996.

25 jaar jubileum van onze Zwaan

Vandaag, op 4 september 2021, is onze prachtige Zwaan officieel 25 lentes jong. Speciaal voor dit bijzondere jubileum is er een mooie video gemaakt.

Bekijk hieronder de video over het verhaal van deze onmisbare brug. Want hoe vanzelfsprekend wij de Erasmusbrug nu ook vinden, onze Zwaan is er niet altijd geweest.

Ontelbaar mooie momenten op de Erasmusbrug

Ondertussen is de Erasmusbrug het decor geweest voor verschillende historische momenten. De World Cup Snowboards in 2005, de Red Bull Air Race World Championship in 2008, de Santa Run in 2009 en Rotterdam Pride in 2019.

Bekijk hieronder nog meer foto's van mooie momenten op de Erasmusbrug. Heb jij ook mooie foto's van onze Zwaan die je graag met ons wilt delen? Gebruik dan #RotterdamCentrum bij jouw foto's op Instagram.

Koningin Beatrix tijdens de opening van de Erasmusbrug in 1996.
Autovrije Zaterdag op de Erasmusbrug in 1999.
Red Bull Air Race World Championship in 2008.
Rotterdam Pride in 2019.
Strijden voor gelijkheid in 2020.
Vuurwerk tijdens oud en nieuw in 2016.
Geschreven door Lisanne van Beurden
Frontrunner
Meer #Design & Architectuur
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze Privacy statement