Logo
Stadhuis Hugo de Groot Iris van den Broek
De reus van Rotterdam Tino van den Berg
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
1 januari 2024
Frontrunner

De stad staat vol met beelden en kunstwerken. De kunst is echter om ze te spotten. Grote kans dat als je door de binnenstad wandelt, je omringt bent door kunst zonder het door te hebben. Sommige beelden met prachtige verhalen of gemaakt door de grootste kunstenaars.

Als kunstliefhebber is het daarom geen gek idee om eens een leuke beeldenroute door de stad te volgen. Hieronder delen we een aantal mooie beelden, verzameld per gebied. Maar dit is lang niet alles; ga vooral op onderzoek uit in deze gebieden en je zal beloond worden met nog veel meer kunst!

Kunst in het Coolsingel- en Beursgebied

Rondom het Stadhuis

Een van de meest statige gebouwen op de Coolsingel is natuurlijk het Stadhuis. Simpelweg niet te missen. Naast dat het gebouw zelf prachtig is om te zien, is het Stadhuis gevuld en omringd met unieke beelden.

In het Stadhuis zelf vind je bijvoorbeeld beeldhouwwerken van Koningin Wilhelmina en Willem Frederik Hendrik, ook wel Hendrik der Nederlanden, beiden uit 1919 en gemaakt door Gra Rueb. Ook niet te vergeten is het beeld dat hoort bij de wapenspreuk van Rotterdam: “Sterker door strijd”, door Hank Hans.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Boven de klok van het Stadhuis vind je de Gouden vredesengel door Johan Keller, of in een nis voor het Stadhuis een bronzen beeld van Johan van Oldenbarnevelt. Voor het Stadhuis staat ook een groot bronzen beeld Hugo de Groot, een Nederlands rechtsgeleerde en schrijver. Loop ook even door naar de binnentuin van het Stadhuis, want daar staat een prachtige fontein door Simon Miedema.

Monument voor alle gevallenen 1940 - 1945

Met het Stadhuis als decor vind je op het Stadhuisplein een groot monument dat simpelweg niet te missen is. De naam zegt natuurlijk al een beetje waar het beeld voor is gemaakt: het herdenken van alle Rotterdammers die in de Tweede Wereldoorlog zijn overleden in de strijd voor de bevrijding. Hier wordt dan ook elk jaar op 4 mei de dodenherdenking gehouden.

Het monument bestaat uit vier personen: een vrouw die terugkijkt, een kind en een man die elkaar aankijken en een man die vooruit kijkt. Een mooi symbolisch kunstwerk voor het verleden en de toekomst. Gemaakt door Mari Andriessen en op 4 mei 1957 onthuld door prinses Wilhelmina.

Stadhuis Hugo de Groot Iris van den Broek
Hugo de Groot: een Nederlands rechtsgeleerde en schrijver
Stadhuisplein Monument voor alle gevallenen Weekends in Rotterdam
Monument voor alle gevallenen 1940 - 1945

Gijsbert Karel van Hogendorp

Op de trappen voor het World Trade Center aan de Coolsingel, vind je het standbeeld van Gijsbert Karel van Hogendorp, met in zijn hand de grondwet van 1814. Wel zo toepasselijk aangezien van Hogendorp een Rotterdamse politicus en een van de opstellers van de Nederlandse Grondwetten was.

De gestileerde bloem

Elke Rotterdammer is er waarschijnlijk al tig keer langs gelopen, want dit kunstwerk staat al sinds 1957 pal naast de Bijenkorf. Het beeld is ontworpen door Naum Gabo en is onderdeel geworden van de Top 100 Nederlandse monumenten tussen 1940 en 1958. Wist je ook dat de bijnaam voor De gestileerde bloem “het ding” is. Lekker Rotterdams dus.

De gestileerde bloem door Naum Gabo

Kunst in het Lijnbaangebied

Meerdere bronzen beelden pronken op de drukbezochte Lijnbaan. Een plek waar iedere Rotterdammer meerdere malen overheen is gelopen tijdens het shoppen, maar misschien niet is opgevallen dat in het midden van het pad meerdere beelden staan.

Heb je de ‘Spelende beertjes’ bijvoorbeeld al eens gespot? Dat leuke beeld van twee beertjes die, zoals de naam al zegt, aan het spelen zijn. Deze staat namelijk al sinds 1956 midden op de Lijnbaan en is gemaakt door Anne Grimdalen, een Noorse beeldhouwster.

Een ander bronzen beeld is dat van Adri Blok, die in 1958 de Trommelslager ontwierp. Een beeld van een jongen die, opnieuw zoals de naam zegt, op een trommel slaat. Of het ‘Lezend meisje’, door de Nederlandse beeldhouwer Huib Noorlander uit 1960, dat pronkt op de Korte Lijnbaan.

Kunst in het Kruiskade gebied

In het Wijkpark bij de West-Kruiskade staat een beeld van een wel heel bijzondere man. Het beeld van Rigardus Rijnhout, ook wel bekend als de Reus van Rotterdam. Rigardus was maar liefst 2 meter en 38 centimeter lang, woog 230 kilo en had schoenmaat 62. Om hem te eren, heeft de stichting ‘De Reus van Rotterdam’ in 2011 een standbeeld laten maken door Herman Lamers, op ware grootte. De locatie van het beeld is ook niet zonder reden, het Oude Westen is namelijk zijn geboortewijk.

De reus van Rotterdam Tino van den Berg
De Reus van Rotterdam
Voeten Binnenrotte Markthal Iris van den Broek
Een glimps van de voeten op de Binnenrotte

Kunst in het Blaak gebied

Ode aan Marten Toonder

Rondom de grote straat Blaak, staan ook een aantal parels die je eens zou moeten spotten. Vlak naast de Markthal bijvoorbeeld, op de Binnenrotte, staat de ‘Ode aan Marten Toonder’. Marten was een Rotterdamse stripauteur, bekend van Olivier B. Bommel en Tom poes. Als je goed kijkt naar het beeld, zie je ook vier figuren uit zijn strips. Het beeld is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaars De Artoonisten.

Triomf

Ter markering van de 50 jaar wederopbouw van Rotterdam, is in 1995 het beeld ‘Triomf’ onthuld door Prins Bernhard. De kunstenaar achter de Triomf is Kees Verkade en met zijn kunstwerk deelt hij de verschillende fases van triomf: gebukt gaan onder zware last, losworstelen en volledig vrij maken.

Guard

Heel wat anders dan de voorgaande kunstwerken, want Guard is een kruising tussen een Transformer, een Terminator, een superheld en een mutant. Deze drie meter hoge, breedgeschouderde en bewapende cyborg vind je op het skatepark en is gemaakt door de kunstenaar Hans van Bentem. De totstandkoming? Die is op initiatief van CBK Rotterdam en een handtekeningenactie van skaters.

Anita

Of je dit kunstwerk mooi vindt of niet, is aan jou. Maar interessant is het zeker. Dit opmerkelijke sculptuur, genaamd Anita, is van David Bade en bestaat uit een meisjesfiguur dat oprijst uit een puinzak. Het kunstwerk kan je het beste met eigen ogen bewonderen, vlakbij het skatepark op de Westblaak.

Iedereen is dood behalve wij

Voor dit relatief nieuwe kunstwerk uit 2020 wandelen we naar de Binnenrotte, want daar staat dit tweedelige werk van Ben Zegers. Deze twee gedraaide voeten, op afstand van elkaar, staan precies op de plek waar de ‘Dam in de Rotte’ zich bevond en waar Rotterdam is ontstaan.

De symboliek achter de twee voeten is echter niet alleen het ontstaan van de stad, maar ook de voetstappen van de eerste Rotterdammers en de functie van de markt waarin mensen in dialoog staan met elkaar.

Dat Rotterdam nog meer verborgen en minder verborgen kunstwerken heeft is zeker. Hierboven hebben we je een greep uit de collectie gegeven, maar aarzel niet en ga eropuit om de rest ook te ontdekken!

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
1 januari 2024
Frontrunner