Logo
Oost, west, thuis best

Wonen in Rotterdam Centrum

Koopgoot bovenaanzicht Iris van den Broek

De steeds veranderende skyline en moderne architectuur maken Rotterdam wat het vandaag de dag is: een dynamische jonge metropool. Creatieve ondernemingen, horeca, winkels en kunstinstellingen verrijken de straten van de stad.

En dan hebben we nog de Maas, met de wereldberoemde Erasmusbrug die eroverheen buigt. Dit alles maakt Rotterdam een spannende stad om in te wonen en een echte “Manhattan aan de Maas”.

Deze bruisende internationale stad telt momenteel 652.541 inwoners. Er wordt verwacht dat er vanaf nu tot 2035 elk jaar 55.000 inwoners bij zullen komen. Door de aanzienlijke groei van inwoners worden er veel interessante nieuwbouwprojecten gerealiseerd en lijkt er elke maand wel een nieuwe wolkenkrabber uit de grond gestampt te worden.

Wat voor wijken zijn er allemaal te vinden in Rotterdam Centrum? Dat lees je hieronder.

Rotterdam Central District

De goede bereikbaarheid, innovatieve ondernemingen en restaurants maken Rotterdam Central District een aantrekkelijk gebied om te wonen. Het is een levendige plek waar dagelijks meer dan duizenden mensen aan komen via Rotterdam Centraal Station. Hier sta je in contact met de rest van de wereld.

In 2025 rijst hier tussen het centraal station en Central Post een nieuw imposant gebouw op: Tree House. Een groene plek waar je kunt wonen, werken en leuke activiteiten kan doen. Tree House is geïnspireerd op het ecosysteem van een boom. Het heeft een houten uitstraling, de terrassen staan vol met bomen en planten en er is gebruik gemaakt van duurzame onderhoudsvrije materialen.

Rotterdam Centraal Station Luchtfoto 2019 Guido Pijper

De Meent en het MaHo-Kwartier

De Meent is een levendige straat waar op elk moment van de dag wel iets te beleven is. Het staat vol met knusse restaurants waar je een stomende kom pho of een vers bord pasta voorgeschoteld krijgt en hippe winkels voor man en vrouw, jong en oud.

Om de hoek van de Meent begint de Pannekoekstraat en iets verderop de Botersloot en Nieuwemarkt. Deze drie samen vormen het MaHo-Kwartier (Maagd van Holland gebied), vol met unieke boetiekjes, cafés, restaurants en winkels. In het weekend drink je hier een biertje bij Bokaal of bezoek je de zaterdagmarkt op de Binnenrotte. Een heerlijke, levendige plek om te wonen!

Cool

De naam Cool zegt natuurlijk al genoeg, dit is namelijk het coole, bruisende stadscentrum van Rotterdam. Midden in deze wijk is veel groen, kunst en detailhandel te vinden, wat het een inspirerende plek maakt om te wonen.

In het zuiden van deze wijk ligt het culturele hart van Rotterdam, namelijk de Witte de Withstraat. Kunstgaleries, restaurants, winkels en muren vol met kunst zorgen ervoor dat je je hier nooit zal vervelen.

In Cool-Noord heb je het centrale winkelgebied met de Lijnbaan, Kruiskade, de Koopgoot en de Bijenkorf, maar ook De Doelen, het Schouwburgplein en het appartementencomplex Calypso.

In deze wijk zijn veel woningen gerenoveerd om bewoners de moderne comfort te geven van wonen in nieuwbouw, met de allure van een monumentaal pand. Zo heb je op de Kruiskade de City House appartementen, waar een mix van young professionals uit binnen- en buitenland woont. Dit gebouw werd in 1955 ontworpen door architectenbureau Van Tijen en Maaskant en bestaat uit 88 tweekamer- en 33 driekamer appartementen.

Binnenstad 057731

Maritiem District

In het Maritiem District, gelegen tussen Blaak en de Boompjes, wordt indrukkende hoogbouw gecombineerd met water en historie.

Deze unieke stadswijk omvat Leuvehaven, Glashaven, Scheepmakershaven en Oude Haven en is het meest waterrijke stukje centrum. Hier vind je het historische Witte Huis, ooit het hoogste gebouw van Europa, maar ook woonboten, restaurants, woontorens en kantoren.

Door de korte loopafstand van alle winkels in de Koopgoot en de Maas is dit ook wel een van de meest gewilde woonlocaties in Rotterdam. Geen wonder dat hier dan ook veel nieuwbouwprojecten aan de gang zijn. Een van de nieuwe woontorens in dit gebied is de Terraced Tower. Vanaf dit statige gebouw heb je de Maas en het stadscentrum aan je voeten.

Kop van Zuid

Tegenover het centrum van de stad, op de zuidoever van de Nieuwe Maas, ligt een schiereiland met het modern stadsdeel Kop van Zuid. Hier bevind je je tussen alle moderne architectuur en opgeknapte pakhuizen en breek je bijna je nek door het turen naar alle skyscrapers.

Pal naast de Erasmusbrug staat De Rotterdam door architect Rem Koolhaas. Dit is een verticale stad met luxe appartementen, kantoorruimtes, een hotel en restaurants. Uit de plafondhoge ramen kijk je uit over de Maas en zie je de watertaxi’s voorbij sjezen.

Eet bij een van de vele hotspots, wandel over de kades en geniet van het uitzicht over de Maas. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Hotel New York, waar je nog een stukje geschiedenis kan vinden. Ooit vertrokken hier vele Europeanen met de Holland Amerika Lijn naar Amerika.

2018 Kopvan Zuid Bruno4 Irisvanden Broek