Logo
Arno Bonte RCD
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
23 maart 2022
Frontrunner

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp, zowel op individueel als op organisatie- en bedrijfsniveau. In dit interview brengen we je op de hoogte van de ontwikkelingen in het Rotterdam Central District.

De man die alle duurzame ins en outs van deze stad kent, is Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie. Na 12 jaar gemeenteraadslid te zijn geweest, biedt zijn positie als vice-burgemeester een kans om zijn ideeën voor het vergroenen van de stad uit te voeren - en zijn levenslange passie na te jagen om de stad, waar hij is geboren en getogen, nog gezonder en mooier te maken.

Arno, kun je ons vertellen hoe duurzaam Rotterdam Central District is?

“Vergeleken met hoe het tien jaar geleden was, is er een enorme verbetering in het Central District. Weena was de smerigste straat van Nederland, met echt verschrikkelijke luchtkwaliteit. Gelukkig is dat veranderd en is het plein voor het station tegenwoordig het visitekaartje van de stad. Het is strak, open, groen en er is veel minder verkeer dan vroeger.”

Arno Bonte RCD

Welke kansen zijn er om aangeboord te worden?

"Het Central District heeft het potentieel om absoluut ongelooflijk te zijn, maar er zijn nog enkele gaten op het gebied van optimalisatie en het creëren van een dichter netwerk van openbaar vervoerverbindingen. Ook staan er een aantal woning- en kantoorbouwprojecten op de planning. En het gebied mist aantrekkelijk groen. Het is grotendeels van steen, dus er valt nog wat winst te behalen."

“De kwaliteit van het stationsgebied zou naar buiten kunnen worden doorgetrokken naar de rest van de wijk. Ook is er een klimaatteam opgericht met een aantal bedrijven in het Central District en wordt gekeken naar verdere mogelijkheden om het aantrekkelijker, groener te maken en klimaatadaptief.”

En wat zijn de uitdagingen?

“De belangrijkste uitdaging is hoe we de kansen voor meer duurzaamheid het beste kunnen benutten. Denk aan circulair bouwen, ervoor zorgen dat alle nieuwe gebouwen klimaatneutraal en adaptief zijn en ook dit ultraverbonden deel van het openbaar vervoersnetwerk van het land nog beter maken. Deze elementen kunnen worden gekoppeld aan vergroening van de wijk, wat weer aansluit bij de zeven stedenbouwkundige projecten van de gemeente om Rotterdam groener te maken, waarvan drie in of grenzend aan het Central District – zoals het Hofplein en Hofbogenpark.”

‘Vergeleken met hoe het tien jaar geleden was, is er een enorme verbetering in het Central District.’
Arno Bonte

Wat maakt Rotterdam op dit moment tot een duurzame stad?

“De luchtkwaliteit is aanzienlijk verbeterd. Vier jaar geleden overtroffen meerdere straten in steden consequent de Europese gezondheidsnormen voor luchtkwaliteit. Door zich specifiek op die straten te richten, voldoen ze nu allemaal aan de normen."

“Er is door de hele stad twintig hectare groen bijgekomen en de Coolsingel heeft nu het breedste fietspad van het land. Daarnaast zijn we gestart met het grootste project van dit decennium: de energietransitie van fossiele naar hernieuwbare brandstoffen. Rotterdam maakt hiermee enorme stappen en bespaart in totaal een miljoen ton CO2, wat ongelooflijk motiverend en bemoedigend is.”

Wil je nog iets delen met de lezers?

“Ik dring er bij iedereen in het Central District op aan om actief te blijven en zelf te werken aan het versterken van dit district. Voor alle bewoners, gebruikers en bedrijven is er uiteindelijk niets mooiers dan een droomwijk waar te maken. En de gemeente wil daar graag aan bijdragen.”

Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
23 maart 2022
Frontrunner