Logo
Cruise Port De Rotterdam Kop van Zuid
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
7 april 2022
Frontrunner

Een nieuwe mijlpaal in de energietransitie van de Rotterdamse haven is bereikt. De grootste walstroominstallatie van Europa in gebruik genomen op de Landtong Rozenburg.

Het wallstroomproject is een samenwerking tussen Heerema, Eneco, Port of Roterdam en de gemeente Rotterdam en is een noodzakelijke stap op weg naar een duurzame en klimaatneutrale stad en haven.

Groen opgewekte stroom

Jaarlijks bezoeken bijna 30.000 schepen de Rotterdamse haven. Waar deze nu nog energie opwekken uit vervuilende dieselgeneratoren, levert walstroom groen opgewekte stroom, direct vanaf de wal. Hierdoor kunnen schepen hun dieselgeneratoren uitschakelen en dat levert flink wat milieuvoordelen op: minder CO2-uitstoot, een schonere lucht en minder geluidsoverlast voor de directe omgeving.

Transitie naar schonere scheepvaart

Alleen maar voordelen dus! Genoeg reden dus om vaart te maken met de verdere uitrol van walstroom in Rotterdam. Met een gezamenlijke strategie van gemeente en havenbedrijf bereidt de Rotterdamse haven zich voor op de transitie naar een schonere scheepvaart.

Minimaal 90 procent van de offshore, ferry’s, cruise- en roll-on-roll-off-schepen en containerschepen in Rotterdam moet in 2030 gebruikmaken van walstroom. Dit scheelt de uitstoot van ongeveer 200.000 ton CO2 en 2500 ton stikstof.

Plannen voor Cruise Port Rotterdam

In de afgelopen tien jaar is op de meeste kaden al walstroom gerealiseerd voor binnenvaartschepen. Ook vindt er onderzoek plaats naar de aanleg van walstroom op vier Rotterdamse terminals en komt er een proef naar de inzet van mobiele walstroom voor kades met weinig ruimte, zoals containerterminals.

Daarnaast gaat de gemeente investeren in een walstroominstallatie van Cruise Port Rotterdam. Met een jaarlijkse aankomst van meer dan 100 cruiseschepen is Cruise Port Rotterdam belangrijk voor de lokale economie en het toerisme in de stad maar zorgt ook voor luchtverontreiniging. Door het gebruik van walstroom vermindert de verontreiniging aanzienlijk. Zo’n 65% van de cruiseschepen die Rotterdam aandoen kunnen daarvan gebruik maken.

Lees ook ons eerdere interview met Nick Hoogeweij over de Rotterdamse Cruisewereld.

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
7 april 2022
Frontrunner