Logo
Opwarmen in RC

Warme najaarsgerechten in Rotterdam

Najaarsgerecht Bokaal
Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
15 november 2022
Frontrunner

Niks lekkerders dan opwarmen met een najaarsgerecht in een van je favoriete Rotterdamse restaurants. Hoewel de temperaturen er buiten nog niet bepaald naar zijn, wil ik je er toch graag aan herinneren dat we alweer midden in de herfst zitten. Je begint je bijna af te vragen waarom bomen spontaan hun blad verliezen.

Gelukkig zijn er altijd nog de seizoensgroenten die je eraan herinneren in welk seizoen we ook alweer leven. De overdaad aan pompoenen en mandarijnen zegt genoeg, maar het mooiste wat het najaar voortbrengt, zijn toch wel de vele variëteiten aan klassieke stoofpotjes en zware donkere bieren.

In deze blog geef ik je wat tips voor fijne stoofgerechten in (bruine) cafés in Rotterdam.

Bokaal

De eerste aanrader is het gezelligste café aan de Nieuwemarkt: Bokaal Rotterdam. Hier ervaar je echte Rotterdamse gezelligheid. De perfecte sfeer voor als het toch ineens weer koud wordt, en zo niet, dan is het altijd nog goed vertoeven op het terras.

Binnen oogt de inrichting modern maar zeker niet kil. Door de vele houten elementen ademt het toch de sfeer van een klassiek bruin café. Natuurlijk kan een stevig in bier gestoofd gerecht dan niet ontbreken op de menukaart. Combineer het vooral met een zwaar donker biertje van de uitgebreide bierkaart en jouw herfstavond kan niet meer stuk.

Najaarsgerecht Boudewijn
Warm genieten bij Boudewijn
Najaarsgerecht Bokaal
Najaarsgerecht bij Bokaal

Humphrey’s

Een klein stukje verderop, op de hoek van de Meent en de Binnenrotte, vind je Humphrey’s. Een sfeervol restaurant met een bourgondische insteek waarbij voornamelijk seizoensgerechten de menukaart sieren. Het aanbod aan vegetarische of veganistische gerechten is wat karig, maar hier schijnt aan gewerkt te worden.

Bij binnenkomst doet het restaurant wat netter aan, maar het is zeker niet stijfjes, integendeel! Bij het zien van de menukaart viel mijn oog natuurlijk meteen op de herfst stoofpot van Twents rundvlees in bockbier. Robuust en sterk van smaak in combinatie met een heerlijk romige aardappel-knolselderijpuree weet ik zeker dat Humphrey’s ook een lach op jouw gezicht kan toveren.

Boudewijn

Café Boudewijn aan de Nieuwe Binnenweg is niet zo maar een café. In het Hollandse Rotterdam zijn zij een heus Belgisch bier café. De reputatie van onze zuiderburen op het gebied van stoofvlees en bier is natuurlijk niet te overtreffen en dat maakt het des te aanlokkelijker om hier een Vlaamsche runderstoverij te eten.

Toch bevat dit gerecht ook een leuke Hollandse twist: het seizoensstampotje is op dit moment namelijk hutspot. Daar gaat je (Hollandse) hart toch sneller van kloppen?

Ook hier vind je, hoe kan het ook anders, weer een exorbitant aanbod aan bieren. Mijn persoonlijke aanbeveling is de Noorderwind van de Texelse Bierbrouwerij. Werkelijk alles wat daar uit de brouwerij komt, vind ik fantastisch en dit kruidige winterbiertje bewijst dat maar weer eens.

Een minpuntje aan Boudewijn is dat het er later op de avond snel rumoerig wordt. Misschien is het dus wat minder geschikt om lang te tafelen. Maar ga je voor een extra rondje pils, dan maakt dit alleen maar een gezelligere indruk.

Profielfoto Thijs introtekst
Geschreven door Thijs van Lith
15 november 2022
Frontrunner