Logo
Schielandhuis vooraanzicht ️ Claire Droppert
Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
30 augustus 2022
Frontrunner

Open Monumenten Dag 2022 staat weer voor de deur. Op 10 en 11 september openen veel Rotterdamse monumenten hun deuren, dus ook in Rotterdam Centrum! Het thema van dit jaar is duurzaamheid.

Het wordt een weekend lang genieten met lezingen, rondleidingen en meer. Er staan meer dan 50 deelnemende monumenten op je te wachten, maar welke monumenten in Rotterdam Centrum doen mee en wat is daar te doen? We hebben er een paar op een rij gezet.

Erfgoedhavens - Oude Haven

De Oude Haven, een prachtig stukje Rotterdam, wordt tijdens de Open Monumenten Dag omgetoverd tot een heus Duurzaamheidsfestival. De Oude Haven is een ligplaats voor veel monumentale schepen en aan de voet van het bekende Witte Huis is Scheepshelling Koningspoort gevestigd.

Tijdens het Duurzaamheidsfestival vinden er lezingen plaats en drie workshops. Er zijn de hele dag mogelijkheden om de schepen van binnen te bewonderen en vanaf 11:45 uur zijn er boottochten door het prachtige Maritiem District beschikbaar.

Oude haven gebouwen 2018 ️ Hester Blankenstijn
Oude haven terras 2014 ️ Jan Bijl

Het Schielandshuis

Het Schielandshuis is een van de oudste gebouwen die in Rotterdam Centrum te bewonderen is. In de 17e eeuw werd het gebouwd en anderhalve eeuw lang werd het gebruikt door het Hoogheemraadschap van Schieland. Deze organisatie had de taak om het water in Rotterdam te beheren.

In de 19e eeuw was het Schielandshuis zelfs nog een tijdje de verblijfplaats van Napoleon. Maar in dezelfde eeuw gebeurde er ook een ramp: een grote brand brak uit in het huis vlak naast de Coolsingel. Alleen de muren van het statige gebouw bleven staan. Na een renovatie door de gemeente is het huis weer in ere gesteld en wist het als bij een wonder het bombardement te overleven.

Een rijke geschiedenis dus. Tijdens de Open Monumenten Dag op zaterdag 10 september zijn er op verschillende momenten tijdens de dag rondleidingen door het huis. Hoewel de rondleidingen gratis zijn, is het verstandig te reserveren.

Schielandshuis 1891
Schielandshuis (1891)
201908 Schielandhuis 558 A6062 Irisvanden Broek
Schielandshuis (nu)

De Sint Laurenskerk

Het enige historische gebouw dat zich tussen de enorme moderne wolkenkrabbers geen smurf voelt is de Sint Laurenskerk. Voor veel Rotterdammers staat de middeleeuwse Laurenskerk (begin 15e eeuw) voor de geschiedenis van Rotterdam en de grootse wederopbouw.

De kerk is tijdens de Monumenten Dag gratis te bezoeken! Doe een spannende speurtocht of beklim de hoogste toren van de kerk en bekijk Rotterdam vanaf een eeuwenoud perspectief.

Laurenskerk 1698
Laurenskerk (1698)
Markthal Laurenskerk ossip van duivenbode
Laurenskerk (nu)

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld, vlak naast het Museumpark, is Rotterdams' mooiste villa. Het is een van de best bewaarde gebouwen uit de stijl van het Nieuwe Bouwen in de jaren '30 van de vorige eeuw. Het Huis Sonneveld laat zien hoe een (steenrijke) Rotterdamse familie het Modernisme omarmde en hoe ze met hun kapitaal een prachtige collectie kunst verzamelden.

Tijdens de Open Monumenten Dag is Huis Sonneveld helemaal gratis. Ook de audiotour is beschikbaar voor alle bezoekers, net als de kinder audiotour 'Op Bezoek Bij Leonard'.

Huis Sonneveld 1973
Huis Sonneveld (1973)
Huis Sonneveld
Huis Sonneveld (nu)

Verschillende routes door Rotterdam Centrum

Tijdens de Open Monumenten Dag is het lastig kiezen welk monument je gaat bezoeken, daarom is het een leuk idee om een van de wandelroutes te doen! Bezoek prachtige monumenten en ontdek de historie van Rotterdam.

Route Kolonialisme en Slavernij

Net als andere steden in Nederland heeft ook Rotterdam een rol gespeeld bij het Nederlandse kolonialisme en de trans-Atlantische slavenhandel. Hoewel Rotterdam als stad profiteerde van de welvaart dat het kolonialisme wierf, is deze periode ook een zwarte bladzijde in de geschiedenis.

Hoewel de meeste sporen van dit verleden zijn gewist door het bombardement en de daaropvolgende oorlog, is na een onderzoek uit 2019 gebleken dat er wel degelijk fysieke sporen over zijn gebleven. De route Kolonialisme en Slavernij licht deze sporen uit en vertelt het verhaal.

Kinderroute

Als je door Rotterdam loopt is het eerste wat opvalt natuurlijk de hoge, glimmende gebouwen. Door al dit moderne architectonische vuurwerk zou je bijna vergeten dat onze stad een geschiedenis heeft. Daarom wordt er bij deze tour aandacht besteed aan de gebouwen van Rotterdam die de geschiedenis hebben overleefd.

In veel van deze gebouwen gebeurde vroeger namelijk iets heel anders dan nu. Met de Kinderroute bezoek je oude iconen van de stad die samen een verhaal vertellen over de geschiedenis van Rotterdam.

Tijdens het bomvolle programma is er nog veel meer te doen! Vergeet dus niet de website van OMD te checken.

Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
30 augustus 2022
Frontrunner