Logo
Interview met Thys

Nachtleven als magneet voor de stad

Thys RCD 16 3 22 4 min
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
4 augustus 2022
Frontrunner

Met de lampen gedoofd en de dansvloeren leeg, heeft het nachtleven van de stad twee lange jaren op slot gezeten. Toch gebeurt er nog genoeg in de sector en is aandacht voor de maatschappelijke en culturele waarde van ‘de nacht’ onverminderd belangrijk.

Sinds het organiseren van de demonstratie ‘Opstaan voor de Nacht’ in 2019, hebben Thys Boer en zijn stichting N8W8 Rotterdam hard gewerkt om het Rotterdamse nachtleven te promoten en veilig voor iedereen toegankelijk te maken. Met zijn lange blonde lokken en enthousiasme voor de stad is Thys uitgegroeid tot een prominente persoonlijkheid in Rotterdam.

Thys, wanneer heb je je passie voor het nachtleven ontwikkeld?

“Als geboren en getogen Rotterdammer was ik altijd al gepassioneerd door lokale sport, kunst en cultuur. En vooral door daar actief mee bezig te zijn. Ik heb lange tijd competitiehockey gespeeld, maar op 15-jarige leeftijd ontdekte ik de uitgaansscene van de stad; plaatsen als Waterfront, Bootleg en Hollywood."

"Ik ontmoette daar een hele mix van mensen die me fascineerden: preppy types, hiphopheads, technofreaks, punkers. De enorme diversiteit aan stijlen en de gesprekken over muziek, ideologieën en allerlei zaken hebben me veel geleerd over die mensen en nog meer over mezelf, zoals ik me twaalf jaar later realiseer."

"Nu ben ik naast mijn baan als docent vrijetijds- en evenementenmanagement aan de Willem de Kooning Academie ook voorzitter van de stichting N8W8 op vrijwillige basis en ben ik jongerenvertegenwoordiger in het stadsdeurbeleidspanel ter bestrijding van discriminatie in nachtclubs."

Thys RCD 16 3 22 2 min
Thys RCD 16 3 22 4 min

Kun je het pad beschrijven dat leidde tot de oprichting van N8W8 Rotterdam?

“Mijn interesse in het nachtleven heb ik nagestreefd in mijn bachelorscriptie in culturele studies. Daarna deed ik mijn masteronderzoek naar creatief ondernemerschap naar de sociale en culturele waarde van de nacht. Dit vloeide samen in het protest ‘Opstaan van de Nacht’ op 20 februari 2019, tegen de sluiting van BAR (nu POING Arcade), die ik uit pure frustratie als Facebook-event in het leven riep. Drie dagen later verzamelden zich tweeduizend mensen op het Stadhuisplein, waaronder grote artiesten als David Vunk en hoofden van culturele instellingen en nachtclubs. Het groeide uit tot iets groters dan BAR alleen, want dat was pas de nieuwste in een reeks van plaatsen."

"Tijdens het protest heb ik de gemeente een manifest van doelstellingen voor de cultuur- en uitgaanssector aangeboden, maar dat bleek allemaal ingewikkelder. Vervolgens heb ik 150 mensen geïnterviewd over wat ze wel en niet leuk vonden aan het Rotterdamse uitgaansleven, wat vervolgens resulteerde in een visiedocument dat de basis legt voor N8W8.”

Hoe en wie adviseert N8W8?

“De stichting laat zich leiden door dit visiedocument, dat is opgedeeld in drie categorieën: beleid, locaties en inhoud. We adviseren de gemeente en bedrijven over het stedelijke uitgaansleven door middel van evenementen om kennis te delen en verschillende spelers met elkaar te verbinden, waaronder wetenschappers, professionele experts en benadeelden. We geven zowel gevraagd als ongevraagd advies."

“De laatste tijd zijn we betrokken geweest bij de evaluatie en ontwikkeling van het horeca- en cultuurbeleid. En daarvoor het evenementenbeleid voor Rotterdam Festivals. Ook doen we af en toe ongevraagd adviezen over ontwikkelingen waarvan wij denken dat er actie nodig is. Direct erop afgaan en rechtstreeks contact opnemen met politici of functionarissen of een opiniestuk in de krant schrijven.”

Thys RCD 16 3 22 5 min
Thys RCD 16 3 22 6 min

Wat zijn de doelstellingen van de stichting?

“Een goed georganiseerd, bloeiend nachtleven is enorm belangrijk als magneet voor getalenteerde jonge mensen. In mijn masteronderzoek (naar de maatschappelijke en culturele waarde van de nacht) onderscheidde ik vier pijlers waar een goed georganiseerd uitgaansleven aan bijdraagt. Dat zijn goede werkgelegenheid, sociale cohesie, talentontwikkeling en stedelijke aantrekkingskracht."

“Na twee jaar geen liefde en aandacht, en nu met een nieuwe gemeenteraad, hoop ik een ommekeer te zien voor het stadse uitgaansleven en dat ook dit stukje culturele sector publieke financiering krijgt. Met de juiste middelen zou de stichting direct het verschil maken, we zijn onderdeel van de community en weten echt wat er speelt in de sector.”

Kun je jouw ideale scenario voor het Rotterdamse nachtleven omschrijven?

“Allereerst wil ik benadrukken dat ik heel blij ben met waar Rotterdam nu staat. We gaan van een postindustriële naar een creatieve stad. Er zijn echter groepen mensen die uit deze nieuwe stad worden verdreven; bewoners omdat hun huizen worden afgebroken en ondernemers voor wie in herontwikkelde gebieden geen plaats meer is.”

"Er is veel gesproken over stedelijke ontwikkeling en herontwikkeling die rauw en authentiek is, maar hoe kun je dat zeggen als de oorspronkelijke bewoners en ondernemers eruit worden gegooid? Wat rauw is, is de deal die mensen krijgen die worden gedwongen te vertrekken. De positieve ontwikkelingen zou exponentieel beter kunnen door ruimte te creëren voor het nachtleven, want dat is belangrijk voor een bruisende stad en ervoor te zorgen dat iedereen bij de nieuwe plannen wordt betrokken.”

Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
4 augustus 2022
Frontrunner