Logo
Een gezonde mix zorgt voor een bruisende stad

Interview met Kristian

Kristian
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 juli 2021
Frontrunner

Kristian de Leeuw is misschien niet geboren en getogen in Rotterdam, maar desalniettemin maakt hij wel deel uit van het weefsel van deze havenstad. Het begon allemaal met de feesten in BAR aan de West-Kruiskade. Tegenwoordig is hij een steunpilaar van het Schieblock, waar hij de eerste retro arcadehal van het Central District opende.

Kristian de Leeuw may not have been born and raised in Rotterdam, but he’s part of the fabric of this port city. It all started with the parties that became BAR on West-Kruiskade. These days he’s a mainstay of the Schieblock, where he opened the Central District’s first retro arcade hall.

Voor iemand met een diploma geschiedenis was ondernemerschap niet de meest voor de hand liggende carrièrestap. Maar toen Kristian 11 jaar geleden in Rotterdam aankwam, ontmoette hij Jetti - de vrouw die zijn zakenpartner zou worden - terwijl hij in hostel ROOM werkte en ontdekte dat hij de voorkeur gaf aan de Rotterdamse mentaliteit van 'niet lullen, maar poetsen'.

“Bij het werken in het hostel bleek dat er in Rotterdam niet veel vertier was”, herinnert Kristian zich. “Berlijn was onze inspiratiebron. Daar is niets te over-the-top en lijkt het alsof alles mogelijk is. We besloten te stoppen met zeuren en iets te doen.”

For someone with a degree in history, entrepreneurship was not the most obvious career move. But when Kristian arrived in Rotterdam 11 years ago he met Jetti – the woman who’d become his business partner – while working at the ROOM hostel and found he preferred the Rotterdam mentality of ‘less talk, more action’.

‘Working at the hostel, it became apparent there wasn’t much entertainment in Rotterdam’, remembers Kristian. ‘Berlin was our inspiration. There, nothing is too over-the-top and it seems like everything is possible. We decided to stop moaning and do something.’

‘Berlijn was onze inspiratiebron. Daar is niets te over-the-top en lijkt het alsof alles mogelijk is. We besloten te stoppen met zeuren en iets te doen.’
Kristian de Leeuw

Het stadse leven

Rotterdam zit midden in een transformatie. Nog maar tien jaar geleden was het imago van de stad behoorlijk anders. “Toen uni-vrienden vroegen waar ik wilde wonen, dacht ik niet eens aan deze stad. Maar ik kwam hier bij toeval terecht en werd uiteindelijk verliefd. Die rauwheid van verlaten gebouwen en straatkunst zie je niet in andere steden. Als ik specifiek naar het Central District kijk, zou ik zeggen dat we nu zeker hebben bijgedragen aan zijn populariteit. Het is de mix van wonen, werken en uitgaan die deze wijk geweldig maken. En dat is het belangrijkste waar we aan moeten vasthouden.”

Society for Public Happiness

Het ondernemerssucces van Kristian en Jetti begon met hun ‘Society for Public Happiness’, kortweg MAVV, dat op allerlei locaties in Rotterdam zowel legale als illegale feesten organiseerde. Het was een hit en de vraag groeide.

“De stad had geen gevestigde nachtclubs als deze, dus we besloten om de eerste te zijn. Dat was in Rotterdam-Noord. Kort daarna kwam BAR aan de West-Kruiskade en daar hebben we twee jaar veel lol gehad. Vervolgens zijn we door onze connecties met Zus Architecten bij het Schieblock begonnen.” Het simpele concept achter BAR werd opgeschaald naar een multifunctionele club met theatervoorstellingen, clubavonden en een restaurant. Een mogelijke verhuizing ging niet door in 2019, maar dat deed geen afbreuk aan de ondernemersgeest van Kristian. Zo ontstond het idee voor een retro arcadehal.

POING Arcade

Naarmate de wijk groeide, groeide ook de zoektocht naar concepten die een breder publiek zouden aanspreken. Kristian realiseerde zich dat een retro-arcade met klassieke spelmachines en clubavonden in het weekend een perfecte match zou zijn. De naam is een knipoog naar de populaire muziekscene.

“POING linkt terug naar een track van Rotterdam Termination Source, een geweldige techno track uit 1992. Het mooie van de speelhal is dat de weekenden vol zitten met gezinnen, op doordeweekse dagen we kantooruitjes hebben en het oude publiek van BAR nog steeds rondhangt voor een spel- en dansavonden in de club.” De toekomst voorspellen is in deze tijden moeilijk, maar zijn volgende ondernemersdroom is om een buitenclub te openen met een groot terras. Voor nu ligt de focus van Kristian echter op de arcade, die hij snel weer in actie hoopt te zien.

Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 juli 2021
Frontrunner