Logo
Het Rotterdamse Collectieve Brein

Dit is de kleurrijke nieuwe vitrine op de Lijnbaan

Het collectieve brein vitrine 1
Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
7 april 2024
Frontrunner

Bekijk de nieuwe vitrine op de Lijnbaan 'Het Rotterdamse Collectieve Brein'! Met de kleurrijke ontwerpen van Charlotte van Otterloo en Marianne Lock is deze nieuwe vitrine, ter hoogte van de Footlocker, weer een prachtige expositie geworden.

We zijn met Charlotte van Otterloo, veelzijdig Rotterdams kunstenares, in gesprek gegaan om meer te weten te komen achter deze kleurrijke 'box', waar je écht even in moet kijken.

Het Rotterdamse Collectieve Brein

De nieuwe vitrine op de Lijnbaan heeft dit keer als onderwerp 'Het Rotterdamse Collectieve Brein' en is een verzameling van inzendingen van de Rotterdammers.

Charlotte: "Als er maar één brein wordt samengesteld, wat mag daar dan volgens jou niet in ontbreken? Wat vind jij belangrijk in het leven? Het mag bijvoorbeeld een stukje kennis zijn, een levensinzicht of een gevoel."

Door middel van doorkijkjes in de hoofden van illustraties in de vitrine, zie je korte animaties die gebaseerd zijn op deze levensinzichten. Deze bekijk je als een rolodex, een soort flipboekje waar je doorheen bladert.

Inspiratiebron

Het was voor Charlotte niet de eerste keer dat zij een vitrine mocht ontwerpen op de Lijnbaan. Zo is zij het brein geweest achter bijvoorbeeld de vitrine met de winterse illustraties van Rotterdam Centrum. Maar hoe komt zij telkens aan haar inspiratie?

Charlotte: "Dat is heel uiteenlopend. Met dit concept loop ik eigenlijk al jaren rond en toen ik werd gevraagd voor een nieuwe vrije invulling van de vitrine voor een jaar lang, kwamen twee dingen samen. Samen met Illustrator ‘Mary and the Locks’ en animator ‘Fabienne Onderwijzer’ ging ik aan de slag om het plan vorm te geven, en voilà.."

In vergelijking met de vorige vitrines vindt Charlotte dit dan ook een opvallende en kleurrijke toevoeging aan de Lijnbaan. "Het is een vrolijke vitrine geworden. Daarnaast wordt nu ook het publiek voor het eerst gevraagd om zelf een bijdragen te leveren aan de invulling."

‘'Als er één brein moest worden samengesteld, welke kennis mag daar dan niet in ontbreken?'’
#RotterdamCentrum

Deel jouw inzichten in de vitrine

'Als er één brein moest worden samengesteld, welke kennis mag daar dan niet in ontbreken?'

Heb jij hier een leuk antwoord op? Dan kan het zijn dat jouw inzicht binnenkort in de vitrine te zien is! Denk aan een mooie levensles, iets wat jou houvast geeft of waarvan je wilt dat de rest van de wereld het weet.. Iets wat jou aan het Rotterdamse hart gaat!

"Zelf vind ik luisteren met compassie een belangrijke; openstaan voor de behoeftes van anderen zonder jezelf uit het oog te verliezen." Deelt Charlotte.

Wordt jouw inzicht niet in de vitrine geplaatst? Samen met de organisatie van Rotterdam Centrum kijkt Charlotte naar de mogelijkheid om de levensinzichten eventueel te bundelen aan het einde van het jaar.

We zijn benieuwd naar jouw input! Stuur jouw inzicht van maximaal 1 A4 in via hetcollectievebrein@gmail.com, en wie weet staat jouw levensinzicht binnenkort hier ook tussen.

Het collectieve brein vitrine 1
Het collectieve brein vitrine 2

De Lijnbaan vitrines

De Lijnbaan vitrines zijn niet nieuw voor Rotterdam Centrum. In de jaren vijftig, toen de Lijnbaan een autovrij winkelgebied werd, prijkte er verschillende vitrines met allemaal moois om de klanten te verleiden de winkels binnen te lopen. De vitrines zijn na verloop van tijd uit het straatbeeld verdwenen, maar op initiatief van de vastgoed eigenaren en winkeliers van de Lijnbaan zijn ze terug!

In de drie vitrines vind je wisselende exposities gedurende het jaar. De volgende keer dat je winkelt op de Lijnbaan, vergeet dan niet een kijkje te nemen in deze creatieve glazen boxen!

Mathilde Simon profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Mathilde Simon
7 april 2024
Frontrunner