Het unieke bestaansrecht van Rotterdamse Dakendagen binnen de architectuur en in het bijzonder ‘de dakenbeweging’ is haar band met groot en breed publiek, waarmee zij het gesprek over en wetenschap van de daken verder brengt dan enkel de ingewijden.
Rotterdamse Dakendagen hecht veel belang aan het concept van een maakbare toekomst door stadsbewoners en - gebruikers, waarin zij zich niet slechts overgeleverd voelen aan de grillen van externe factoren (zoals politiek, economie en klimaatverandering), maar ook eigenaarschap en invloed ervaren wat betreft hun leefgebied. Dit gevoel van ‘agency’ begint met het betrekken van stadsbewoners- en gebruikers bij nieuwe ontwikkelingen. Wat ons nog verder onderscheidt is dat wij kunst en cultuur (in brede zin) een uitgesproken rol geven in onze programmering. De verbeeldingskracht van artiesten en kunstenaars verbinden met het potentieel van het daklandschap draagt bij aan het brede publieksbereik en dus bewustzijn, en geeft richting aan de ontwikkeling van dakgebruik.
Nieuwe stromingen van Dance muziek zorgen voor een relaxte en gemoedelijke sfeer. Het prachtige groene Kralingse Bos met een rijke historie zorgt voor het juiste decor. De locatie aan de plas wordt creatief benut door podia tussen bomen en aan het water te plaatsen en intieme hoekjes te creëren.