Logo
Groot Handelsgebouw RCD 1
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 maart 2022
Frontrunner

Rotterdam is continu in ontwikkeling. De stad staat bekend om zijn grote diversiteit aan 20e-eeuwse architectuur en om zijn nieuwere ultramoderne gebouwen. In dit artikel zetten we een van de iconische gebouwen van Rotterdam Central District in de schijnwerpers. Dit keer in het Groot Handelsgebouw (GHG).

Het monumentale pand vormt een uniek contrast met de moderne architectuur van Rotterdam. Hét icoon van de wederopbouw van de stad, een open en naar buiten gericht multitenant gebouw. Het ontwerp was enorm, zeker voor Nederlandse begrippen: 220 x 85 meter en 43 meter hoog. De grote schaal van GHG was symbolisch voor de nieuwe dimensies van de stad: zo zou het ‘nieuwe’ Rotterdam eruit moeten zien.

Rotterdams daadkracht

14 mei 1940. De binnenstad van Rotterdam wordt gebombardeerd en 388.000 m2 commerciële ruimte ging verloren. Veel ondernemers konden zich geen nieuwe kantoren veroorloven. De Tweede Wereldoorlog was nog niet voorbij, maar ondernemer Frits Pot kwam op het idee om de krachten te bundelen en maakte een eerste ruwe schets van een bedrijfsverzamelgebouw. Kort na de Tweede Wereldoorlog werden deze plannen gerealiseerd.

Architectenbureau Van Tijen en Maaskant kreeg de opdracht om de GHG te ontwerpen. GHG dankt zijn succes aan het visionaire ontwerp van Huig Maaskant (1907-1977). Voor het ontwerp van het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland liet hij zich inspireren door het grootste bedrijfsverzamelgebouw ter wereld. Hij reisde naar Chicago om de Merchandise Mart te bezoeken. Dit pand was precies wat Maaskant zocht; indrukwekkende architectuur, een eigen transportsysteem en een ontwerp gericht op de groothandel.

Groot Handelsgebouw RCD 2
Groot Handelsgebouw RCD 3

Bedrijfsgebouw met meerdere huurders

Het gebouw is in 2005 volledig gerenoveerd. Ondanks de indrukwekkende buitenkant heeft GHG bewezen een multifunctioneel gebouw te zijn. Ruimten waar ooit groothandelaren waren gevestigd, worden nu ingenomen door Kleinhandel; een co-working space gericht op kleine creatieve en tech ondernemers. Het Cambridge Innovation Centre (CIC) vestigde in 2016 ook hun eerste Europese kantoor bij GHG.

De begane grond herbergt verschillende eetgelegenheden, waaronder Lebkov & Sons, VINN Rotterdam, De Nieuwe Poort, The Poke Box, Altijd In De Buurt, Ellis en een nieuw foodhal-concept in wording.

Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 maart 2022
Frontrunner