Logo
WTC Art Gallery heropent in World Trade Center Rotterdam
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
11 september 2023
Frontrunner

Leuk nieuws! Na drie jaar is de WTC Art Gallery in WTC Rotterdam weer klaar om haar deuren te openen voor het publiek. De heropening markeert niet alleen een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de galerie, maar zorgt ook voor een impuls aan de Rotterdamse kunstwereld.

Op zondag 1 oktober om 15:00 uur openen Martin Bijl en Astrid de Pauw de eerste tentoonstelling en luiden daarmee de heropening in. Deze tentoonstelling laat het werk zien van Yumiko Yoneda, Lizan Freijsen en Tim Mastik.

Na drie jaar weer kunst aan de muur

Waarom is de WTC Art Gallery drie jaar gesloten geweest? Sinds 2016 ondergaat World Trade Center Rotterdam een grootschalige revitalisatie. Dit iconische gebouw onderging niet alleen cosmetische verbeteringen, maar werd ook aanzienlijk duurzamer gemaakt. Ook de galerie werd gronding aangepakt, waarbij de oorspronkelijke structuur van het monumentale gebouw weer zichtbaar werd gemaakt. Hierdoor komt het ontwerp van architect Staal weer tot zijn recht en geeft de galerie de allure van een museum.

De galerij en de ruimte daaromheen is na twee jaar van werkzaamheden weer vrijgegeven, waardoor er nu weer kunst aan de muur wordt getoond. De galerie heeft drie enorme wanden tot haar beschikking, die de buitenwanden van de Rotterdam Hall vormen. De kunst krijgt daarmee een prominente plek in het monumentale gebouw.

‘De heropening markeert niet alleen een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de galerie, maar zorgt ook voor een impuls aan de Rotterdamse kunstwereld.’
#RotterdamCentrum
WTC Rotterdam nacht
Trappen WTC Rotterdam Gerrit Vermeulen

Stokje overdragen

De heropening betekent ook een nieuwe fase voor galerie manager Martin Bijl, want hij zal op termijn het stokje overdragen aan beeldend kunstenaar en expositiemaker Astrid de Pauw. In de kunst is Martin al jarenlang een gevestigde naam en gepassioneerde ambassadeur voor de Rotterdamse kunst. De komende twee jaar is een overgangsfase, waarin Martin en Astrid samen de tentoonstellingen voor de galerie verzorgen.

Hoewel Martin de pensioengerechtigde leeftijd al lang heeft bereikt, heeft zijn passie voor kunst hem gedreven om zo lang mogelijk betrokken te blijven bij de Art Gallery. “De Art Gallery is een prachtige plek, het bruist van de creativiteit. Hier komen mensen samen en delen ze de liefde voor kunst. Het geeft me energie om mensen op deze manier te inspireren. Astrid de Pauw zorgt ervoor dat deze uniek tentoonstellingsplek behouden blijft, met oog voor een nieuwe generatie hedendaagse kunstenaars."

Minimalisme in twee universa

Martin en Astrid cureerden samen deze tentoonstelling en zijn blij met de werken van de drie gekozen kunstenaars. Martin vertelt: “De installatie met het verstilde werk van Yumiko Yoneda is als een universum, een hemel die de grootsheid en tegelijkertijd de ingetogenheid van kunst toont. Astrid vervolgt: ‘Het werk van Lizan Freijsen weerspiegelt een aardse variant van dit universum, het werk zou je bijna willen aanraken. Tim Mastik slaat de brug tussen deze twee universa met uiterst precies en zorgvuldig werk op het platte vlak. Hij laat de schoonheid zien van herhaling, ritme, kleur en vorm. Minimalisme staat in deze tentoonstelling centraal.”

Als onderdeel van de officiële opening neemt zangeres Cora Schmeiser om 15:30 uur de bezoekers van de tentoonstelling mee in haar impressie van de getoonde werken. De tentoonstelling en opening zijn gratis toegankelijk.

Vanaf nu stellen Martin en Astrid vijf tentoonstellingen per jaar samen met een belangrijke rol voor Rotterdamse kunstenaars.

Ben jij er bij op zondag 1 oktober tijdens de eerste tentoonstelling?

Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
11 september 2023
Frontrunner