Logo
Chinees Nieuwjaar

Vier het begin van het Jaar van het Konijn

Rotterdam Chinees Nieuwjaar 2021 Foto Lennaert Ruinen 2
Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
3 januari 2023
Frontrunner

Het Chinees Nieuwjaar staat voor de deur. Miljarden Chinezen vieren vanaf eind januari het begin van het Jaar van het Konijn.

Ook in Rotterdam Centrum is er van alles te doen. Vanaf 23 januari tot en met 6 februari is er een spetterend programma vol met parades, versieringen, kunst en veel meer.

Project Zodiac

Het wordt dus het Jaar van het Konijn. Maar wat betekent dat precies? Het betekent volgens Chinese astrologie in ieder geval een goed jaar te worden voor mensen die in 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 of 2011 geboren zijn. Het belooft het jaar van de hoop te worden.

Natuurlijk gelooft niet iedereen dat zijn lot wordt voorspeld door Chinese horoscopen, maar voor veel mensen heeft de Chinese folklore toch veel waarde. Meer informatie over het verhaal achter het Chinees Nieuwjaar vind je hier.

Om het konijn te eren is er ook dit jaar een prachtige tentoonstelling te bewonderen, verspreid over de stad. Er zullen tientallen gigantische konijnen opduiken en verschillende kunstenaars zullen deze van een prachtig nieuw jasje voorzien met het Project Zodiac. Meer informatie hierover wordt binnenkort bekend gemaakt op de site van het Rotterdam Chinees New Year.

Rotterdam Chinees Nieuwjaar 2021 Foto Lennaert Ruinen 12
Project Zodiac tijdens het Jaar van de Os.

Vlaggenparade | Boompjeskade

Vanaf het begin tot het einde van de viering is er elke dag een vlaggenparade die voor iedereen te bezoeken is bij de Boompjeskade. Deze wordt de 23e om 15.00 uur feestelijk geopend met de leeuwendans.

Rotterdam Chinees Nieuwjaar 2021 Foto Lennaert Ruinen 2
Rotterdam Chinees Nieuwjaar 2021 Foto Lennaert Ruinen 15

Leeuwendans optochten | West-Kruiskade

Er zijn dit jaar meer Leeuwendans optochten dan alleen die bij de Boompjeskade. Het gebied bij de West-Kruiskade en de Westersingel, toch wel het Chinese hart van Rotterdam, vormt 28 januari het decor van fenomenale shows.

Programma (onder voorbehoud):

12.30 uur – 13.00 uur | Mauritsweg
15.00 uur – 17.00 uur | West-Kruiskade en 1e Middellandstraat
17.00 uur – 17.45 uur | Westersingel

Vuurwerkshow | Kop van Zuid

Diep geworteld in de Chinese cultuur, dieper nog dan hier, is vuurwerk. Tijdens het Chinees Nieuwjaar dienen kwade geesten verdreven te worden. Dit wordt gedaan door dansen maar vooral ook door het maken van veel geluid. Vuurwerk kan hierom niet vergeten worden tijdens het Chinees Nieuwjaar.

Op de Kop van Zuid is er 29 januari vanaf 18.00 uur een knallende vuurwerkshow. Iedereen is helemaal gratis en voor niks welkom op de kade voor Hotel New York.

Sil Lamens
Geschreven door Sil Lamens
3 januari 2023
Frontrunner