Een gezonde mix zorgt voor een bruisende stad Interview met Kristian

Geschreven door Rob Ittmann
Frontrunner

Kristian de Leeuw is misschien niet geboren en getogen in Rotterdam, maar desalniettemin maakt hij wel deel uit van het weefsel van deze havenstad. Het begon allemaal met de feesten in BAR aan de West-Kruiskade. Tegenwoordig is hij een steunpilaar van het Schieblock, waar hij de eerste retro arcadehal van het Central District opende.

Voor iemand met een diploma geschiedenis was ondernemerschap niet de meest voor de hand liggende carrièrestap. Maar toen Kristian 11 jaar geleden in Rotterdam aankwam, ontmoette hij Jetti - de vrouw die zijn zakenpartner zou worden - terwijl hij in hostel ROOM werkte en ontdekte dat hij de voorkeur gaf aan de Rotterdamse mentaliteit van 'niet lullen, maar poetsen'.

“Bij het werken in het hostel bleek dat er in Rotterdam niet veel vertier was”, herinnert Kristian zich. “Berlijn was onze inspiratiebron. Daar is niets te over-the-top en lijkt het alsof alles mogelijk is. We besloten te stoppen met zeuren en iets te doen.”

‘Berlijn was onze inspiratiebron. Daar is niets te over-the-top en lijkt het alsof alles mogelijk is. We besloten te stoppen met zeuren en iets te doen.’
Kristian de Leeuw

Het stadse leven

Rotterdam zit midden in een transformatie. Nog maar tien jaar geleden was het imago van de stad behoorlijk anders. “Toen uni-vrienden vroegen waar ik wilde wonen, dacht ik niet eens aan deze stad. Maar ik kwam hier bij toeval terecht en werd uiteindelijk verliefd. Die rauwheid van verlaten gebouwen en straatkunst zie je niet in andere steden. Als ik specifiek naar het Central District kijk, zou ik zeggen dat we nu zeker hebben bijgedragen aan zijn populariteit. Het is de mix van wonen, werken en uitgaan die deze wijk geweldig maken. En dat is het belangrijkste waar we aan moeten vasthouden.”

Society for Public Happiness

Het ondernemerssucces van Kristian en Jetti begon met hun ‘Society for Public Happiness’, kortweg MAVV, dat op allerlei locaties in Rotterdam zowel legale als illegale feesten organiseerde. Het was een hit en de vraag groeide.

“De stad had geen gevestigde nachtclubs als deze, dus we besloten om de eerste te zijn. Dat was in Rotterdam-Noord. Kort daarna kwam BAR aan de West-Kruiskade en daar hebben we twee jaar veel lol gehad. Vervolgens zijn we door onze connecties met Zus Architecten bij het Schieblock begonnen.” Het simpele concept achter BAR werd opgeschaald naar een multifunctionele club met theatervoorstellingen, clubavonden en een restaurant. Een mogelijke verhuizing ging niet door in 2019, maar dat deed geen afbreuk aan de ondernemersgeest van Kristian. Zo ontstond het idee voor een retro arcadehal.

POING Arcade

Naarmate de wijk groeide, groeide ook de zoektocht naar concepten die een breder publiek zouden aanspreken. Kristian realiseerde zich dat een retro-arcade met klassieke spelmachines en clubavonden in het weekend een perfecte match zou zijn. De naam is een knipoog naar de populaire muziekscene.

“POING linkt terug naar een track van Rotterdam Termination Source, een geweldige techno track uit 1992. Het mooie van de speelhal is dat de weekenden vol zitten met gezinnen, op doordeweekse dagen we kantooruitjes hebben en het oude publiek van BAR nog steeds rondhangt voor een spel- en dansavonden in de club.” De toekomst voorspellen is in deze tijden moeilijk, maar zijn volgende ondernemersdroom is om een buitenclub te openen met een groot terras. Voor nu ligt de focus van Kristian echter op de arcade, die hij snel weer in actie hoopt te zien.

Geschreven door Rob Ittmann
Frontrunner
Meer #Cultuur & Entertainment
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze Privacy statement