Logo
Creatief, inclusief en collectief

Alles over het Schieblock

Schieblock
Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 juli 2021
Frontrunner

Rotterdam is continually evolving. The city is famed for its great diversity of 20th-century architecture as well as its newer ultramodern structures. In this article, we shine a spotlight on the Schieblock.

Rotterdam is continu in ontwikkeling. De stad staat bekend om zijn grote diversiteit aan 20e-eeuwse architectuur en om zijn nieuwere ultramoderne structuren. In dit artikel zetten we het Schieblock in de schijnwerpers.

Transformed from a serviceable office block into a creative, inclusive collective workspace, plans for the future Schiekadeblok make this a great moment to shine a light on the old block in its venerable glory.

Getransformeerd van een bruikbaar kantoorgebouw tot een creatieve, inclusieve collectieve werkruimte, maken plannen voor het toekomstige Schiekadeblok dit een geschikt moment om het oude blok in zijn eerbiedwaardige glorie te belichten.

Uniforme kantoorruimte

Bij de aanleg van het stadsblok Delftsestraat was het de bedoeling dit te laten eindigen in twee kantoorblokken die een architectonisch geheel vormden. De ene in opdracht van bouwbedrijf Ooms en de andere voor aannemer Van Vliet & Van Dulst. Op woensdag 15 oktober 1958 werd eindelijk begonnen met de bouw van het bekende Schieblock, nu voor Nillmij (Nederlands-Indische Levensverzekerings- en Lijfrenten Maatschappij).

Het plan zoals gebouwd was 65 meter lang en zeven verdiepingen hoog. Het architectonisch ontwerp is aangeleverd door Verschoor senior en junior en het interieur door Vermeer en Herwaarden. Het bestond uit een solide betonnen constructie, met stalen kozijnen, een aluminium en glazen entree en winkelpuien die de strakke lijnen van het gebouw benadrukten. Door de begane grond met 1,35 meter te verzonken, ontstond een natuurlijke luifel voor de winkels en showrooms. Hoewel het zeker geen spannend ontwerp was, straalde het precies het beeld uit waar de verzekeraar naar op zoek was: degelijkheid.

Creatief en inclusief

De meesten van ons kennen de naam Schieblock wel. De oorspronkelijke plannen voor de wederopbouw van het Central District riepen zelfs op tot slopen van het gebouw, maar de vastgoedcrisis gooide roet in het eten en het gebouw bleef in zijn oude glorie achter.

In 2002 trok het Rotterdamse architectenbureau ZUS er in om krakers buiten te houden en kreeg in 2011 de kans om het pand voor vijf jaar te beheren. Sindsdien zijn er tal van bedrijven gearriveerd om het Schieblock een steeds creatiever karakter te geven.

Tegenwoordig is het een bloeiend multifunctioneel gebouw waar mensen komen werken en ontmoeten. De begane grond wordt ingenomen door Urban Guides, OMI, BAR en MESS. Helemaal bovenaan staat DakAkker, het allereerste oogstbare dak van Nederland, in 2021 vergezeld door Teds place, een leuke brunchzaak waar je volgens een all day brunch concept eet. VPS Nederland exploiteert momenteel het gebouw.

‘De oorspronkelijke plannen voor de wederopbouw van het Central District riepen zelfs op tot slopen van het gebouw, maar de vastgoedcrisis gooide roet in het eten en het gebouw bleef in zijn oude glorie achter.’
#HetSchieblock

Luchtkanaal

Ook achter de knalgele Luchtsingel zat architectenbureau ZUS. De ontwikkeling van dit ‘luchtkanaal’ is in 2012 – enigszins wankel – van start gegaan. Het idee was om gebouw en stad letterlijk dichter bij elkaar te brengen. De houten constructie overspant de drukke Schiekade tot aan het Hofpleinviaduct en snijdt dwars door het Schieblock om te eindigen in Biergarten.

Uitgelichte foto door Marlies Lageweg

Rob Ittmann
Geschreven door Rob Ittmann
16 juli 2021
Frontrunner