Interview Nienke van der Neut over het nemen van risico's

Geschreven door Rob Ittmann
Frontrunner

Vijf jaar geleden besloot Nienke van der Neut (23) om de Zuid-Hollandse 'eilanden' in te ruilen voor het grote stadsleven aan de Maas. Haar culinaire reis begon al lang daarvoor, met een gevarieerde opeenvolging van restaurantbanen in Zeeland. Vanaf haar allereerste kennismaking met het Suicide Club-concept in Rotterdam Central District was ze verkocht in het uitgaansleven. Tegenwoordig weet ze dat ze geluk heeft dat ze haar passie al vroeg heeft gevonden.

Uitzoeken wat je wilt studeren en doen in het leven is zelden eenvoudig. Zeker niet voor Nienke, die thuis in Zeeland een jaar communicatie studeerde tot een vriendin haar overhaalde om naar Rotterdam te komen. “Ik kreeg een plek bij een vriend in Rotterdam en schreef me in voor een universitaire opleiding psychologie. Mijn vader is psycholoog en voor mij voelde dat als de juiste match.

Het was interessant en academisch verrijkend, maar ik besloot dat een carrière als psycholoog niets voor mij was.” Als student solliciteerde Nienke bij MESS voor een baan bij de Suicide Club. Toen ze haar een fulltime baan aanbood, greep ze de kans.

Passie

Nienke's liefde voor de restaurant scene was nooit een geheim. Ze gaat graag een avondje uit in de stad en is al vroeg begonnen met verschillende restaurantklussen in Zeeland. “De Suicide Club heeft mijn passie voor deze industrie echt naar boven gehaald. Hun benadering van gastvrijheid en het concept om mensen een complete beleving te bieden in plaats van alleen foodservice sprak mij enorm aan.

Net voordat de Suicide Club sloot, was Beau – een vriend van mij – restaurantmanager geworden, met mij als zijn assistent-manager. Ayla maakte op dat moment ook nog deel uit van MESS, waar de bal heel snel begon te rollen. Ik ging meteen naar de assistent-manager bij Ayla, en anderhalf jaar later manager, totdat de zaak verkocht was, en ik erbij.”

Desondanks besloten Nienke en MESS om niet uit elkaar te gaan en namen ze samen de sprong om een geheel nieuw bedrijf op te bouwen. Het resultaat is Restaurant OX aan de Schiekade.

Ontluikende ondernemer

Risico's nemen, trends starten, luisteren naar je intuïtie en interesse tonen in de mensen met wie je werkt, hebben MESS-ondernemers Nikki, Roeland en Tijmen tot inspirerende rolmodellen voor Nienke gemaakt. Vanaf het moment dat ze in het Central District en de Suicide Club aankwam, ontdekte ze een go-with-the-flow-mentaliteit die haar groei als beginnend ondernemer voedde.

“De afgelopen jaren heb ik me gerealiseerd dat ik geniet van dat voortdurende proces van kijken naar wat er ontbreekt of wat er kan worden gedaan om dingen leuker en spannender te maken. Ik ben echter nog maar 23, dus ik heb een enorme leercurve. Op dit moment is Restaurant OX een schitterende kans voor mij om te leren.”

Nienke zegt dat het zorgen voor mensen voor haar vanzelfsprekend is en dat maakt haar baan als gastvrouw ideaal. “Mijn rol in het restaurant is om mensen zich thuis te laten voelen. Ik verwelkom gasten met open armen en zorg ervoor dat de avond van begin tot eind perfect voor hen is.”

De gunst teruggeven

Nienke is ook enthousiast over de samenwerking tussen alle bedrijven in het Schieblock en RCD. “Er is altijd wel iemand op wie je een beroep kunt doen of die je wilt helpen. Niet overal heb je die drang om te blijven streven om het beter te doen of om na te denken over nieuwe evenementen of feesten. En mijn tip: kom naar OX! Ik ben ongelooflijk trots op wat we hier hebben gecreëerd.”

Geschreven door Rob Ittmann
Frontrunner
Meer #Eten & Drinken