Logo
3D kunstenaar Leon Keer

"In Rotterdam vind je originaliteit in street art."

Drone leonkeer dakendagen rooftop painting schildering streetart rotterdam
Leonkeer rotterdamse daken dagen rooftopwalk dakschildering streetart 3d
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
30 mei 2022
Frontrunner

Ben je al bekend met kunstenaar Leon Keer? Hij maakt indrukwekkende anamorfische street art, waarbij het kunstwerk vanuit een bepaalde hoek 3D lijkt te zijn. Zijn nieuwste kunstwerk kun je bewonderen tijdens de Rotterdam Rooftop Walk.

Het dak op!

Van 3 tot en met 5 juni is het weer tijd voor de Rotterdamse Dakendagen! Tijdens dit gezellige weekend kun je ruim 35 daken bezoeken. Dit jaar komt er een groots, eenmalig dakevenement bij. Rotterdamse Dakendagen organiseert namelijk de 'Rotterdam Rooftop Walk', een route op de daken van Rotterdam inclusief een spectaculaire luchtbrug tussen WTC Rotterdam en de Bijenkorf.

De spectaculaire oversteek boven de Coolsingel kun je tot 24 juni maken.

Rotterdam Rooftop Walk artist impression MVRDV Birds eye

In gesprek met Leon Keer

Wat je zeker niet moet missen tijdens de Rotterdam Rooftop Walk is het nieuwste werk van Leon Keer. Het is te zien vanaf een verhoging op het bovendek van de Q-park Bijenkorf parkeergarage. Zijn werk van wel 1300 m2 laat de onderwaterwereld zien, waarmee hij aandacht wil geven aan biodiversiteit. In acht dagen tijd heeft hij het werk gemaakt samen met Massina en Gregor Wosik.

Lees hieronder ons interview met Leon Keer over o.a. zijn kunst, de techniek erachter, Rotterdamse Dakendagen en street art in Rotterdam.

Hoe ben je dit werk gaan doen?

Leon is in 1997 gestart met zijn eigen bedrijf in de decoratieve schilderkunsten. Lange tijd was hij de vaste decoratieschilder van grote bedrijven zoals Coca Cola, Heineken en Maxxium. Zo heeft hij zijn stempel weten te drukken op de uitstraling van vele muurschilderingen. Leon geeft aan: "Steeds meer ontstond bij mij de drang naar een ontwikkeling waarin ik concepten en kunst meer naar voren kon laten komen. De stap in deze richting heeft mij projecten gebracht over de gehele wereld."

"Op dit moment ben ik in de positie om keuzes te maken waarbij ik mijn gedachten betreft sociale misstanden, onrecht en milieuproblematiek kan visualiseren in mijn kunstwerken. Deze kunstwerken zijn zowel in openbare ruimten als in musea te zien in de vorm van muur- en vloerschilderingen, schilderijen en sculpturen."

3d art leonkeer aruba
Leon Keer in zijn eigen werk in Aruba.

Kan je wat vertellen over de street art die je maakt en de techniek erachter?

De techniek die Leon op vloeren en muren gebruikt heet anamorfose. Hierbij is de afbeelding 2D geschilderd, maar vanuit een bepaalde hoek lijkt het een 3D werk te zijn. Leon: "Om dit te bereiken moet je alles wat verder van het kijkpunt afstaat meer vervormen. In het begin liep ik constant weer terug naar het kijkpunt om te zien of mijn lijnen goed staan, maar nu creëer ik op gevoel en ervaring."

Hij vervolgt: "Fysiek ben ik bij het werk, maar mijn gedachten zijn altijd bij het kijkpunt. De hulp voor het uitzetten van de juiste lijnen is enkel een touw. De grootste uitdaging bij met name de vloerschilderingen zijn de invloeden van het weer. Gelukkig ben ik gewend in Nederland te werken en kan veelal goed aanpassen en inschatten waar de uitdagingen hierbij zitten."

3d painting mural

Zijn er bepaalde thema's die je graag gebruikt in je werk?

"In het uitvoeringsproces van mijn werk richt ik me eigenlijk vooral op de gebruikte technieken en let ik op hoe de kunst vanuit één bepaald gezichtspunt zal overkomen als een goed 3D-beeld. Ik kan me voorstellen dat toeschouwers zich uitgenodigd voelen om deel uit te maken van de illusie met een paar mooie selfie-foto's en video's."

Het werk van Leon begint vaak met een idee. "Ideeën waarbij ik onderwerpen als onderdrukking, sociale onrust en milieuproblemen niet schuw. Maar altijd zonder vooringenomenheid of oordeel, want ik heb echt het gevoel dat elke mening telt."

‘Ideeën waarbij ik onderwerpen als onderdrukking, sociale onrust en milieuproblemen niet schuw.’
Leon Keer

Wat is je favoriete bestemming?

Leon reist veel voor zijn werk en zo komt hij op de meest unieke locaties. Leon: "Qua cultuur bewonder ik Japan. De diversiteit van uitzichten in de Verenigde Staten. Kunst en culinair Italië. Maar veelal ontstaat mijn liefde voor de de bestemming door de mensen die ik er ontmoet."

Welk zelfgemaakte kunstwerk is jouw favoriet?

"Mijn favoriete werk heb ik gemaakt in Malta. Vanaf een stadsmuur van 10 meter hoog zie je een vloerschildering van een aantal uitvergrote gummiberen. Deze zijn samengekomen om te kijken wat er met hun groene vriend is gebeurd."

Leon legt uit: "Mijn favoriete werken komen voort, net als deze, vanuit inspiratie die ik krijg op locatie. Met respect voor de gemeenschap en met de overtuiging dat een kunstwerk op straat de sfeer van de buurt moet weerspiegelen. Tijdens mijn reizen bouw ik herinneringen op zonder vooroordelen. Ik sta open om mensen te ontmoeten met respect voor iedereen. Terwijl ik me laat inspireren door te verkennen, maak ik schetsen op papier met potlood."

Malta gummyberen 3d streetpainting leonkeer
Malta streetart festival gummyberen

Wat vind je van Rotterdam en de street art in deze stad?

"Rotterdam is een stad die rijk is aan nieuwe ontwikkelingen. Jong, kunstzinnig en dynamisch. In Rotterdam vind je originaliteit in street art."

Leon vervolgt: "In veel steden, zoals mijn geboortestad Utrecht, wordt de street art veelal gezien als toegepaste kunst. Vanuit gemeente of instelling wordt vaak gevraagd om werk te maken waarbij promotie van de stad centraal staat. Dan vraag ik me af: waarom je een kopie van een museumstuk op de muur schilderen?"

"Street art als kunstvorm erkennen is de interpretatie vrijlaten. Ik heb het idee dat ze dat in Rotterdam wel begrijpen."

‘Street art als kunstvorm erkennen is de interpretatie vrijlaten. Ik heb het idee dat ze dat in Rotterdam wel begrijpen’
Leon Keer

Kan je wat vertellen over het werk die je hebt gemaakt op de Lijnbaan?

Tijdens de Rotterdam Rooftop Walk kom je oog in oog met een prachtig werk door Leon Keer. Op een van de Lijnbaan-gebouwen staat een prachtige onderwaterwereld afgebeeld.

Leon vertelt hoe deze mooie samenwerking met de Rotterdamse Dakendagen tot stand is gekomen: "Twee jaar geleden ben ik in contact gekomen met Léon van Geest, directeur van de Rotterdamse Dakendagen. Hij vertelde mij met veel enthousiasme over zijn plannen om de daken in Nederland nuttig te maken voor mens en milieu. Hij wilde graag mijn kunst inzetten voor het project van de aankomende editie. Een groots project met veel overeenkomsten in onze doelstellingen. Het thema van biodiversiteit heb ik gebruikt voor de creatie van dit werk."

"Toen ik op de parkeergarage stond, van waar je het werk het beste kan zien, had ik al door dat ik iets met kleur moest gaan doen om de grijze daken en gebouwen in mooi contrast te zetten. Daarbij heb ik voorbeelden van de vaak nog onbekende onderwater plantenwereld gebruikt in mijn compositie."

Team rotterdamsedakendagen leonkeer 3d streetart graffiti dakschildering streetpainting
Workinprogress leonkeer streetart daken dagen rooftopwalk rotterdam
Het werk van Leon Keer in ontwikkeling tijdens de Rotterdamse Dakendagen.

Hoe lang ben je bezig geweest met het werk op de Lijnbaan?

"Voor de schildering op het dak van de Lijnbaan zijn we met drie personen acht dagen bezig geweest. Dat waren lange dagen waarvan we bij elkaar ook nog 10 uur hard moesten strijden om na de zoveelste regenbui het water van het dak te krijgen."

Wat vind je van de Rotterdamse Dakendagen?

"De Rotterdamse Dakendagen is een bijzonder project. Het is mooi om mensen te inspireren na te denken over hoe ze met de omgeving om kunnen gaan. Daarnaast, net als dat je een stad anders ervaart vanaf het water, zal je een stad anders ervaren vanuit de hoogte."

"De connectie die ik zie met de Rotterdamse Dakendagen en mijn werk is dat je de mensen hun omgeving anders kan laten ervaren. De vele open pleinen en daken lenen zich goed voor kunst. Naar mijn mening versterkt de tijdelijkheid van zo’n project de inspiratie om nog meer te doen."

‘De connectie die ik zie met de Rotterdamse Dakendagen en mijn werk is dat je de mensen hun omgeving anders kan laten ervaren.’
#RotterdamCentrum
Lisanne van Beurden profiel Rotterdam Centrum
Geschreven door Lisanne van Beurden
30 mei 2022
Frontrunner