Operator Radio Interview met Jorn de Vries

Geschreven door Rob Ittmann
Frontrunner

De meest buitengewone uiting van gemeenschapsgevoel en vertrouwen door lokale bedrijven in RCD moet de oprichting van Operator Radio zijn. Wat vier jaar geleden begon als Rotterdams eerste online radio, groeide al snel uit tot een cultureel platform. Jorn de Vries, medeoprichter en ontwerper van Almost Modern, noemt het Central District met trots ‘zijn tuin’. In dit interview spreekt hij over het belang van het ondersteunen van kunst en cultuur.

Het was in 2017 dat het 'magische vijftal' samenkwam om een project te lanceren om de havenstad het onafhankelijke radiostation te geven dat het niet had. Jorn de Vries en zijn vier medeoprichters Osman Bas (DJ Mr. Nice Guy), Jeff van Hoek (DJ Jeff Solo), Patrick Marsman (eigenaar van het Pinkman label) en Ofra Beenen (popmuziek programmeur) brachten ieder hun eigen talenten aan het project. Nu streamen ze samen het geluid van Rotterdam.

Jorn: “We zijn een plek voor gelijkgestemden die op zoek zijn naar een alternatief geluid. Inmiddels hebben we zoveel dj's voor het eerst uitgezonden en dat heeft een showcase gecreëerd voor veel van het talent in deze stad.”

‘We zijn een plek voor gelijkgestemde mensen die op zoek zijn naar een alternatief geluid.’
Jorn de Vries

Community

Voor Jorn was het een logische keuze om het station in het Central District te plaatsen. Hij zat al jaren in het Schieblock en werkte nauw samen met Biergarten. “Het hebben van een kantoor boven Biergarten en het vertrouwen dat zowel zij als het digitale bureau We Are You in ons hadden, gaven ons de stabiliteit om Operator Radio op te richten. Van daaruit hadden we ook een lanceerplatform om een goed programma en een goede community op te bouwen. We zijn een genre-vrij platform, dus een echte mix van alles.” Operator Radio draait tegenwoordig niet alleen om muziek, maar doet ook coproducties met kunst- en kennisinstellingen. Een succesvolle crowdfunding campagne in 2018 plus daaropvolgende stadsfinanciering getuigde van de steun en impact van deze livestreamingdienst.

Verkennen en verbinden

Wat Jorn zo leuk vindt aan kunst en cultuur, is dat je dingen kunt doorgeven die je hebt gezien en gehoord. “In onze samenwerkingen willen we diep gaan. Binnenkort gaan we diepte-interviews doen met de makers van de opening van de tentoonstelling Gender For World in het Tropenmuseum. Zo kunnen we meer mensen bereiken.”

Het platform lanceerde dit jaar ook een flexibele ruimte voor coproducties, podcasts en talkshows, genaamd Time Is The New Space. Ook dit belooft een grote diversiteit aan onderwerpen diepgaand te onderzoeken.

Uitgelichte foto door Ruben Stam.

Geschreven door Rob Ittmann
Frontrunner
Meer #Cultuur & Entertainment
Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze Privacy statement