Museumpark in Rotterdam Cultuur snuiven op één plek

Geschreven door Lisanne van Beurden
Frontrunner

Art, art and more art. There is a place in Rotterdam where everything comes together and where every art lover can indulge themselves. This is in the Museum Park, where various museums, institutes and other cool artistic places are gathered. And a big plus: it is centrally located and within walking distance of other must-sees in Rotterdam in Rotterdam.

Kunst, kunst en nog eens kunst. Er is in Rotterdam een plek waar alles bij elkaar komt en waar elke kunstliefhebber z’n hart op kan halen. Dit is in het Museumpark, waar verschillende musea, instituten en andere toffe kunstzinnige plekken zijn verzameld. En extra fijn: het is centraal gelegen en daarom op loopafstand van andere must-sees in Rotterdam.

Boijmans van Beuningen

Let's start with one of the most prominent museums Rotterdam has to offer: the Boijmans van Beuningen. A place where every Rotterdammer has been and where they come up with the most interesting exhibitions time and time again.

What can you expect in a museum like Boijmans? Actually the most diverse things. The museum contains both ancient and modern, contemporary and applied painting and sculpture. Impressionism, surrealism, early Netherlandish painting and changing and surprising exhibitions are all covered.

The building itself, the pavilion and the courtyard are also real eye-catchers that are more than worth a visit.

Please note: the Boijmans van Beuningen museum is currently closed for a large-scale renovation. The renovated museum is expected to reopen in 2026. Until then, you can view the collection at (inter)national colleague institutions and from 2021 in the Depot Boijmans van Beuningen.

Boijmans van Beuningen

Laten we beginnen bij een van de meest toonaangevende musea die Rotterdam te bieden heeft: het Boijmans van Beuningen. Een plek waar elke Rotterdammer wel is geweest en waar ze keer op keer met de meest interessante tentoonstellingen komen.

Wat kan je verwachten in een museum als Boijmans? Eigenlijk de meest uiteenlopende dingen. Het museum bezit zowel oude als moderne, hedendaagse en toegepaste schilder- en beeldhouwkunst. Impressionisme, surrealisme, vroeg-Nederlandse schilderkunst en wisselende en verrassende tentoonstellingen komen allemaal aan bod.

Het gebouw zelf, het paviljoen en de binnenplaats zijn daarnaast ook echte eyecatchers die een bezoek meer dan waard zijn.

Let op: het Boijmans van Beuningen museum is momenteel gesloten voor een grootschalige renovatie. Er wordt verwacht dat het vernieuwde museum in 2026 zijn deuren weer opent. Tot die tijd kun je de collectie bekijken bij (inter)nationale collega instellingen en vanaf 2021 in het Depot Boijmans van Beuningen.

De lege zalen van Boijmans van Beuningen.

Depot

Direct naast het Boijmans ligt een van de nieuwste aanwinsten van Rotterdam dat in het najaar van 2021 de deuren zal openen: het Depot van het Boijmans van Beuningen museum. Een echte wereldprimeur ook trouwens, want het Boijmans van Beuningen is het eerste museum dat haar hele collectie toegankelijk maakt voor het publiek.

En zo kunstzinnig als ze zijn, moest dat natuurlijk een architectonisch indrukwekkend gebouw worden. Dat is gelukt. Dit veertig meter hoge spiegelende gebouw, ontworpen door architect Winy Maas, is een ware aanwinst voor Museumpark en een attractie die je niet mag missen.

Wat kan je verwachten van je bezoek aan het Depot? Geen tentoonstellingen zoals je die misschien kent van musea, maar wel 151.000 kunstobjecten waar je tussen mag neuzen. Dit mag je zelfstandig doen, of je boekt een leuke tour. Ook krijg je een kijkje achter de schermen als het gaat om conservering en restauratie.

Om deze attractie helemaal af te maken, vind je op het dak van het Depot een terras in de vorm van een bos. Met maar liefst 75 bomen zit je hier dus letterlijk in de natuur, maar dan wel op 35 meter hoogte, op het dak van een met spiegels bedekt ei. Toffer kunnen we het niet maken.

Natuurhistorisch Museum

Niet zo van schilderijen, maar wel helemaal gek op alles wat met de natuur te maken heeft? Dan is het Natuurhistorisch Museum jouw plek. Het museum staat en hangt vol met allerlei diersoorten: vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en ga zo maar door. Ook bijzondere fossielen hebben een plekje gekregen in een eigen tentoonstelling.

De verzameling van het museum is immens en is daarom een museum waar je echt wat kan leren. Met de wisselende tentoonstellingen word je ook steeds opnieuw verrast. Een leuke plek dus om toe te voegen aan je lijst tijdens je bezoek aan Museumpark.

Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal is zo’n plek waar dingen gebeuren die je nergens anders in het land vindt. Een unieke plek met spraakmakende tentoonstellingen en activiteiten, die elk jaar weer veranderen.

Met maar liefst 25 tentoonstellingen per jaar is het hier altijd verrassend. Hedendaagse kunst, fotografie, mode en design komen allemaal aan bod. Maar waar de Kunsthal misschien wel het meeste in uitblinkt, zijn de fantastische samenwerkingen die ze organiseren.

Samen met de grootste namen in de wereld, haalt de Kunsthal de meest bijzondere tentoonstellingen naar onze stad. Zo was er bijvoorbeeld in 2019 een indrukwekkende tentoonstelling “Couturissime” van de markante Franse maker Thierry Mugler, die uiteraard zelf ook naar onze stad is afgereisd om de tentoonstelling te openen. In deze tentoonstelling waren zalen gevuld met de meest bijzondere prêt-à-porter en haute couture collecties.

De Kunsthal: een unieke plek met spraakmakende tentoonstellingen en activiteiten.

NAi

Voorheen was het NAi het Nederlands Architectuurinstituut, wat ook de naam verklaart. In 2013 hebben ze echter de koers veranderd en is het NAi omgetoverd tot Het Nieuwe Instituut.

De focus op architectuur is toen aangevuld met onderwerpen als design en digitale cultuur. Tentoonstellingen staan daarom in het teken van o.a. grafisch ontwerp, games, mode, productontwerp, (interieur)architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw.

Huis Sonneveld

Wil je terug in de tijd? In het Huis Sonneveld is alles bewaard gebleven sinds het in 1933 werd ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt.

Geheel in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, gaf Albert Sonneveld de opdracht voor de bouw van dit huis voor zijn familie. Het resultaat is een vrijstaande villa met meubels van Gispen, veel licht, balkons en een mooi uitzicht. Compleet in lijn met het Modernisme van toendertijd.

De eetkamer van Huis Sonneveld.

Chabot

Waar het Museumpark zijn naam aan te danken heeft, is nu wel duidelijk. Maar we zijn nog niet klaar. Want als laatste is er nog één museum die niet mag ontbreken. Dat is namelijk het Chabot museum.

Dit museum is gevestigd in een prachtige villa uit het jaar 1938, ontworpen door C.H. Kraaijeveld. Binnen het museum vind je het werk van Nederlands kunstschilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949). Henk Chabot was een toonaangevend Nederlands expressionistisch kunstenaar en woonde en werkte in Rotterdam. Zijn werk herken je aan de uitbundige landschappen die hij schilderde. Maar ook de oorlog kwam in zijn werk naar voren, zoals schilderijen met vluchtelingen, onderduikers en gevangenen.

Geschreven door Lisanne van Beurden
Frontrunner
Meer #Cultuur & Entertainment